JOŠ NIJE REŠEN STATUS POKRAJINE: Kome nije dovoljna autonomija?
Foto: Beta

Ko traži republiku

JOŠ NIJE REŠEN STATUS POKRAJINE: Kome nije dovoljna autonomija?

Politika -
Kakav će biti položaj Vojvodine možda bi moglo da bude jasnije nakon predstojećih, redovnih ili vanrednih, pokrajinskih izbora

U Vojvodini se u poslednje vreme čuju ideje da bi ta pokrajina trebalo da dobije status republike. U tome prednjači vanpralamentarna Vojvođanska partija, koja je ove nedelje organizovala skup Šetnja za Vojvodinu, povodom 26 godina od takozvane "jogurt revolucije".

Vojvodina, region ili republika. Ili pokrajina sa širokom autonomijom.

"Potpuno je nevažno kako će se to zvati. Da li će se zvati autonomija ili nekako drugačije", stav je Roberta Kolara iz LSV

"Federalizacija Srbije, asimetrična regionalizacija, gde bi Vojvodina imala status republike", je ono za šta se zakaže Aleksandar Odžić iz Vojvođanske partije.

"Te atribute autonomije ne treba širiti ka atributima državnosti", ističe Predrag Matejin iz SNS-a.

"Demokratska stranka se apsolutno ne zalaže za elemente državnosti", kaže Miroslav Vasin iz DS-a.

Tako položaj Vojvodine vide vojvođanski političari.

Dok LSV ističe da je jedina stranka koja se suštinski zalaže za autonomiju Vojvodine, neparlamentarna Vojvođanska partija jedina je otišla korak dalje. Oni traže Vojvodinu republiku u okviru države Srbije. "Vi ako pogledate današnje nadležnosti Vojvodine, one su značajno manje od predizborne kampanje u 2012. godini kada se aktuelna većina u Banovini zalagala za neke više ciljeve i za veću autonomnost Vojvodine", kaže Aleksandar Odžić.

Upravo zbog sve glasnijih ideja o Vojvodini republici nedavno su u Novom Sadu osvanuli grafiti "Vojvodina Katalonija". Iza njih stoji organizacija Mlada Vojvodina, koja je zahtevala radikalizaciju vojvođanskog pitanja. Ta organizacija doveđena je u vezu i sa Vojvođanskom partijom i sa LSV, ali se ubrzo ogradila od obe partije.

"Nije trenutak da oni koji se deklarativno zalažu, a možda i suštinski za bolji položaj Vojvodine međusobno napadaju. Jedno je sigurno, a to je da se za Vojvodinu ne bori grafitima nego onim što mi 25 godina radimo", kaže Robert Kolar.

Poput LSV, ka autonomaštvu sve više, kako kažu, klizi i Demokratska stranka, uvereni su u SNS.

"Podrška naroda autonomiji, autonomaštvu, secesiji Vojvodine je veoma mala, zanemarljiva i stranke koje to potenciraju doživeće fijasko na sledećim izborima", rekao je Predrag Matejin.

"Gospodin Matejin može da priča šta hoće i to je politička krajnja nekorektnost. Poznato je da se DS zalaže za snažnu autonomiju Vojvodine značajno veću nego što je ona sada, mi smo u svom programu rekli da se zalažemo za pokrajinu koja će imati mnogo veći broj nadležnosti", odgovara Vasin.

Kakav će biti položaj Vojvodine možda bi moglo da bude jasnije nakon predstojećih, redovnih ili vanrednih, pokrajinskih izbora. Možda oni daju i odgovor da li je ideja o Vojvodini republici zaista realna ili ipak samo na nivou metafore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track