VUČIĆ PORUČIO IZ DAVOSA: Plenković je dobrodošao, ima otvoren poziv da poseti Beograd
Foto: Printscreen YouTube I Zorana Jevtić.

Skup svetske elite u Švajcarskoj

VUČIĆ PORUČIO IZ DAVOSA: Plenković je dobrodošao, ima otvoren poziv da poseti Beograd

Politika -

DAVOS - Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas u Davosu hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića da poseti Beograd.

- Andrej Plenković ima otvoren poziv da poseti Beograd kada god to želi, izjavio je u Davosu premijer Srbije Aleksandar Vučić, prenose hrvatski mediji. Srpski premijer je rekao da je Plenković dobrodošao u Beograd.

SUSRET U DAVOSU: Vučić se sastao s Plenkovićem

Premijer Vučić je novinarima u Davosu rekao da koliko je nepopularan u Hrvatskoj, te primetio da u hrvatskim medijima ima vise tekstova o njemu nego u srpskim.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

- ”Mogu da zahvalim na tome, ali moje je da štitim interese Srbije, s tim da ni u jednom trenutku da ne ugrozim ni interese Hrvatske. A naš zajednički interes je sačuvati mir u regionu. Hrvatska je za nas važna zemlja i dobro je da je gospodin Plenković rekao da je za Hrvatsku važna Srbija”, rekao je Vučić.

Premijer je kazao da je razgovor u ovom trenutku najbitniji, jer ”dok razgovarate znate da neće doći do oružanih incidenata”. ”Znate da neće doći do daljnjeg usložavanja naših odnosa dok se razgovara. Biće pokušaja da se to popravi. Dok se ne razgovara ostavljeno je mnogim neodgovornim ljudima mašta i uvek se ti odnosi mogu pokvariti”, kazao je srpski premijer, prenosi Jutarnji.

Vučić je zamolio hrvatske i srpske novinare da prilikom obavljanja svog posla imaju u vidu da odnose dve države treba popraviti i postići dijalog.

Vučić i Kurc (Foto: Vlada Srbije)
Vučić i Kurc (Foto: Vlada Srbije)

"Novine se najlakše prodaju kad se psuje majka Vučiću"

- ”Najlakše se mogu prodati novine ako se psuje majka Vučiću. Super, ali ja pitam šta je rezultat. Je li se time nešto promenilo u politici. Je li neko time napravio nešto dobro za svoju zemlju. Nije ništa”, poručio je Vučić.

Plenković i Vučić zajedno učestvuju danas u Davosu na panelu na kojem će biti razgovora o stanju na jugoistoku Evrope. Vučić je, prenosi Jutarnji, demantovao pisanje nekih medija da je bio predviđen bilateralni susret dvojice premijera, ali je rekao da je uvek otvoren za razgovore.

- ”Bolje je da deset puta razgovaramo, pa će možda jedanaesti put doneti rezultat. To je važno i za Hrvatsku i Srbiju i o tome ću razgovarati i danas s Plenkovićem. Bez obzira na to što imamo različita mišljenja i poglede, na prošlost. Mi se u Srbiji apsolutno ne slažemo s onim što se govori u Hrvatskoj i obrnuto, ali šta da radimo. Treba gledati u budućnost”, kazao je.

Srpski premijer uvek za razgovor, lekovit je

Srpski premijer je ukazao da Srbija i Hrvatska imaju mnogo pitanja koje treba rešiti i za razliku od hrvatskih političara, kazao je, da ne želi unapred da govori o svim stvarima koje bi Srbija mogla staviti na teret svojim susedima. "Želim da razgovaramo otvoreno i vidimo šta možemo i šta ne možemo da rešimo", rekao je Vučić.

Foto: AP
Foto: AP

Jutarnji napominje da je u Vučićevom društvu bio austrijski šef diplomatije Sebastian Kurc, koji je podržao mogući dijalog Hrvatske i Srbije. Vučić je kazao da ljudi obično potcenjuju razgovore, koji su, kako je rekao, lekoviti. ”Kada imate dijalog nikada ne dođete u probleme kakve smo imali prethodnih dana. Kada imate pauzu svakakve ideje ljudima padnu na pamet”, zaključio je premijer Vučić.

O otvorenim pitanjima sa HR najpre u četiri oka

Vučić kaže danas da između Srbije i Hrvatske postoji mnogo otvorenih pitanja koje treba rešavati, ali da će o tome najpre razgovarati sa premijerom i predsednicom te zemlje Andrejem Plenkovićem i Kolindom Grabar Kitarović. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Davosu kada očekuje susret sa Plenkovićem, rekao da je on uvek otvoren za razgovore i da su premijer i predsednica Hrvatske dobrodošli u Beograd i svako drugo mesto u Srbiji kada god to požele.

Foto: AP
Foto: AP

"Mi imamo mnogo pitanja koje treba da rešavamo i, za razliku od hrvatskih političara, ne želim da govorim unapred o svim stvarima koje bi Srbija mogla da stavlja na teret svojim susedima. Želim da mi najpre o tome razgovaramo otvoreno i da vidimo šta možemo da rešimo, a šta ne možemo", poručio je Vučić.

Vučić i Plenković danas zajedno učestvuju na panelu pod nazivom "Go East: Strenghtening Europe s Neighbours".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track