Kapetan Dragan: Ako me izruče, ubiće me u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Čeka ishod u pritvoru u Australiji

Kapetan Dragan: Ako me izruče, ubiće me u Hrvatskoj

Politika -
Ako Asanž i Purda mogu da budu saslušani u Londonu, odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene sasluša u Sidneju, kaže Dragan Vasiljković

BEOGRAD - Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji je već osam godina na zahtev Hrvatske u pritvoru u Australiji, izjavio je za da se bori da ne bude izručen Hrvatskoj, jer će ga tamo, kako tvrdi, ubiti.

Vasiljković je poručio hrvatskom pravosuđu da pošalje svoje sudije u Australiju i da ga oni tamo ispitaju.

"Švedska od Engleske traži Džulijana Asanža i ispitaće ga u Londonu. Srbija, koja traži Tihomira Purdu za ratne zločine, ispitala ga je u Sarajevu. Ako Asanž i Purda mogu da budu saslušani u Londonu, odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene sasluša u Sidneju", kaže Vasiljković.

Australijsko pravosuđe okleva da izvrši odluku o ekstradiciji Vasiljkovića, donetu još 2010. godine, kao i da za kapetana Dragana poslednju šansu predstavlja žalba Vrhovnom australijskom sudu i eventualno obaranje presude.

"U toku je žalbeni postupak na Vrhovnom sudu protiv rešenja Federalnog suda o mom izručenju Zagrebu. Ja sam nedužan politički zatvorenik Australije i osoba koja je diskriminisana, čija su ljudska prava pogažena. Niko me nije saslušao i niko nije dokazao hrvatsku optužnicu protiv mene za navodno počinjenje ratne zločine", ističe Vasiljković.

"Neka Hrvatske sudije dođu kod mene u zatvor da me vide živog, da čuju moje svedočenje, a ujedno da vide i Australiju", ponovio je Vasiljković, koji svoj zahtev uputio i australijskom pravosuđu.

Australija još nije odgovorila na službeni predlog Ministarstva pravde Srbije, koje je ministar Nikola Selaković poslao svom australijskom kolegi Majklu Kinenu. U njemu se predlaže da Australija ne izručuje Vasiljkovića Hrvatskoj, već da se omogući njegovo suđenje u Srbiji.

Australija već godinama drži Vasiljkovića u samici u zatvoru Parkli kao da je najokoreliji kriminalac, a da pritom nije utvrđivala njegovu eventualnu krivicu.

(Večernje novosti/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track