Kirbi: Vlada Srbije brine da su joj građani bezbedni
Foto: Nebojsa Mandic

Rizik od terorizma postoji u svakoj zemlji u svetu

Kirbi: Vlada Srbije brine da su joj građani bezbedni

Politika -
BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi ocenio je danas da rizik od terorizma postoji u svakoj zemlji u svetu, ali da Vlada Srbije veoma brine da su građani bezbedni.

"Mislim da postoji rizik od terorizma u svakoj zemlji u svetu, ali takođe smatram da se Vlada u Srbiji brine da su građani bezbedni. To funkcioniše kao polisa osiguranja za kola koju kupujete u nadi da se ona nikad neće realizovati", rekao je Kirbi novinarima u Beogradu.

On je kazao da problem terorizma nije nov, ali da situacija pokazuje da mora da se radi zajedno, jer taj problem nije samo američki, francuski, već svetski i evropski problem. "Drago mi je da Srbija razume tu situaciju i u što u skladu sa mogućnostima doprinosi rešenju situacije, ali s druge strane, ne smemo da zaboravimo da moramo da poštujemo ljudska prava i razlike dok se borimo protiv terorizma", dodao je američki ambasador u Srbiji.

Kirbi je rekao i da svaka država ima pravo i obavezu da zna ko ulazi i prolazi kroz zemlju, kao i da se pobrine da onaj ko traži azil stvarno ispunjava uslove za to. "Mi smo pričali sa Vladom Srbije da razviju brz proces koji bi razgraničio izbeglice i ekonomske migrante. Oni moraju to da urade, a to nije lako, potrebno je da obuče ljude koji će brzo presuđivati, za šta je neophodno izdvojiti novac iz budžeta", naveo je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track