KLARK O RATU U BIH: Ameri su akciju protiv Srba dobili bez ijedne žrtve

Bivši komandant NATO u Evropi

KLARK O RATU U BIH: Ameri su akciju protiv Srba dobili bez ijedne žrtve

Politika -
Na Balkanu smo Evropljanima prepustili da vode diplomatiju. Diplomatija je propala. Kasnije smo podržali Evropljane kada su odlučili poslati mirovnjake UN. To je također propalo. Tek kada su SAD preuzele vodstvo i oružjem pokrenule pregovore, rat je stao, ocenio je Klark.

NJUJORK - Američki general Vesli Klark, bivši komandant NATO u Evropi, koji je komanadovao operacijom Alijanse za vreme rata na Kosovu i bio učesnik pregovora u Dejtonu, u kolumni USA tudej, poručio je da će Kijev dobiti svo naoružanje koje je potrebno kako bi zaustavio agresiju, ukoliko Rusija ne prizna ukrajinske granice, uključujući i Krim.

Klark je uporedio ukrajinsku krizu sa "nesposobnošću Evrope da zaustavi rat u Bosni i Hercegovini".

"Na izuzetno težak način naučili smo kada i kako treba učiniti nešto, a to je Ruanda nakon 800.000 mrtvih i Bosna nakon 100.000 mrtvih i dva miliona raseljenih, zato je vreme da brzo reagujemo u Ukrajini", piše Klark.

"Na Balkanu smo Evropljanima prepustili da vode diplomatiju. Diplomatija je propala. Kasnije smo podržali Evropljane kada su odlučili poslati mirovnjake UN. To je također propalo. Tek kada su SAD preuzele vodstvo i oružjem pokrenule pregovore, rat je stao", ocenio je Klark.

Klark je istakao da je tadašnja akcija protiv bosanskih Srba američku vojsku koštala vrlo malo i da je bila obavljena bez ijednog izgubljenog američkog života.

"Danas, proruske snage nastavljaju da napadaju ukrajinske položaje uz velike gubitke sa obe strane. Separatisti koriste moderno oružje koje polako nadjačava snage kijevske vlade kojoj nedostaje potrebna oprema. Nemačka kancelarka Angela Merkel insistira da se vojno rešenje skloni sa stola, ali kao i na Balkanu, diplomatija neće uspeti dok se ne zatvore vrata ruskoj vojsci, što je mnogo lakše nego što se misli", tvrdi Klark.

On je dodao da su ruski generali dobili naredbu od Vladimira Putina da urade sve kako bi zauzeli celokupnu teritoriju Donjecka i Luganska do 31. januara.

Za činjenicu da se to nije desilo zaslužan je ukrajinski otpor, tvrdi Klark, ali to ne sprečava rusku vojsku da nastavi da doprema oružje separatistima koji nastavljaju borbe i pored dogovora iz Minska.

"SAD sada moraju preuzeti glavnu ulogu, kao na Balkanu, i reći Putinu da će zauzvrat dobiti olakšanje sankcija. Dogovor iz Minska treba biti osnova, ali Rusija treba i priznati ukrajinske granice, uključujući i Krim. Ukoliko se to ne desi, Kijev će dobiti svo naoružanje koje je potrebno kako bi zaustavili agresiju", napisao je Klark.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track