KO JE OVDE LUD: Nikoliću i Tačiju ne valja Vučićev uspeh u Briselu!

Kako su se predsednik Srbije i Albanci našli

KO JE OVDE LUD: Nikoliću i Tačiju ne valja Vučićev uspeh u Briselu!

Politika -
Šef države ostao veran svom maniru „pravi se mrtav“, pa je oćutao dogovor sa Prištinom. I Hašim Tači i Isa Mustafa kukaju na sporazume, jadali su se po EU da je Beograd dobio mnogo više

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostao je veran svom maniru - da oćuti, odnosno „pravi se mrtav“ na sve važnije stvari koje se dese u zemlji, a sad je otišao korak dalje, pa su na pitanje zašto se nije izjasnio o Briselskom sporazumu, iz kabineta predsednika poručili: „I ćutanje je stav!“Prema oceni analitičara, to znači da se predsednik ne slaže sa onim što je potpisao premijer Aleksandar Vučić u Briselu, što je čudno jer na pomenute sporazume kukaju i kosovski premijer i vicepremijer Isa Mustafa i Hašim Tači koji je, podsetimo, nervozan zbog sporazuma koji Srbima idu naruku, celu noć u Briselu divljao i bacao papire.Isa Mustafa je u Berlinu rekao da je Srbija napredovala za učlanjenje u EU posle potpisivanja, a da njima ni vize neće da ukinu, a Azem Vlasi, kosovski analitičar, rekao je da je Beograd dobio i više nego što je prvobitno tražio. Ako se sve to uzme u obzir, kažu analitičari, u najmanju ruku je čudno to što isti stav s Albancima deli i predsednik Nikolić.

Možda odgovor treba tražiti u neobaveštenosti jer, kako tvrdi naš izvor, Nikolić čak nije ni pročitao šta je navedeno u sporazumima.- On i ne zna šta u njima piše, ali je našao za shodno da ih kritikuje. Svi znamo šta znači to njihovo „i ćutanje je odgovor“ - kaže izvor Kurira.A platforma?Kad se tome doda i predsednikova čuvena platforma o KiM, o kojoj je onoliko pričao, a koja i nije ugledala svetlo dana... Umesto toga, Srbi su dobili četiri sporazuma. Branko Radun, politički analitičar, kaže da je očito da predsednik nije zadovoljan postignutim.- A možda time želi da se distancira i ne snosi odgovornost za ono što je potpisano i šta to donosi u budućnosti. Predsednik nije uključen u neke odluke i procese i samim tim ne želi da deli odgovornost. Oseća se skrajnuto - kaže Radun, dok njegov kolega Milan Nikolić navodi:- Nadam se da to ne znači divergenciju u stavu predsednika i premijera. Da će predsednik da uvidi da je premijer u pravu sa politikom pomirenja. To „ćutanje je stav“ je neprofesionalan odgovor. Po meni, to znači - mi se ne slažemo. Ali nije mi jasno sa čim se to oni ne slažu kad je politika Beograda postigla uspeh.Prave se ludiStanislava Pak, savetnica predsednika za medije, na pitanje da prokomentariše ocenu analitičara da su sa Andrićevog venca ovakvim odgovorom zapravo poručili da se ne slažu sa potpisanim u Briselu, te šta konkretno Nikoliću ne odgovara i da li je pročitao sporazume, ali i šta je sa njegovom platformom o Kosovu, odgovorila je:- Nakon prijateljskih i srdačnih razgovora predsednika Srbije i Kazahstana otvoreno je novo poglavlje u bilateralnim odnosima. Poseban fokus saradnje u budućnosti biće ekonomska saradnja u cilju napretka dva naroda i dve države.Na naše pitanje da li to onda znači da predsednik nije imao vremena da pročita sporazume zbog puta, ali ih je ipak komentarisao, Pakova je odgovorila:- Niko nije ništa komentarisao.Sugerisanje da je u dnevnom listu „Danas“ objavljen njihov odgovor ostao je bez komentara sa Andrićevog venca.

Tači podivljaoSRBI, IZVINITE SE ZA UŽASEŠef diplomatije Kosova Hašim Tači kaže da se Priština formiranjem suda za ratne zločine suočava sa prošlošću što, navodi, očekuje i od Srbije. Kako je kazao, Srbija bi trebalo po uzoru na Vilija Branta da se izvini za užase iz prošlosti! Nekadašnji nemački kancelar Vili Brant zadivio je svet kada je neočekivano klekao pred Spomenikom junacima Varšavskog geta u Poljskoj 1971. godine, odajući tako poštu milionima jevrejskih žrtava Holokausta u Drugom svetskom ratu. Tači je rekao da je pomirenje sa Srbijom na dobrom putu, ali će napredovati korak po korak tek kada se Srbija izvini Albancima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja