KOALICIONA VLADA: Isa Mustafa premijer Kosova, Haradinaj izvisio
Foto: Beta

Dogovor lidera DPK i DSK

KOALICIONA VLADA: Isa Mustafa premijer Kosova, Haradinaj izvisio

Politika -
Predsednik Skupštine Kosova će biti iz redova DPK, dok će te dve stranke imati podjednak broj ministarskih mesta u vladi

PRIŠTINA - Lideri Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa u sredu su se "u principu" dogovorili da formiraju koalicionu vladu, kojoj će Mustafa biti na čelu, preneli su prištinski mediji.

Predsednik Skupštine Kosova će, kako je dogovoreno, biti iz redova DPK, dok će te dve stranke imati podjednak broj ministarskih mesta u vladi.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova biće održana vrlo brzo, najavila je predsedavajuća kosovskog parlamenta Flora Brovina, koja je, kako prenosi Kohavizion, rekla da je već dala nalog skupštinskom sekretarijatu da počnu pripreme za organizaciju sednice.

Ta sednica će, kako se navodi, najverovatnije biti sazvana u petak 21. novembra i na njoj se očekuje da bude izabran predsednik parlamenta.

Kako javljaju prištinski mediji, Tači namerava da sačeka sredinu 2016. godine bi se kandidovao na izborima za predsednika Kosova, pošto se okonča mandat sadašnje presednice Atifete Jahjage.

Tači i Mustafa su dogovor o formiranju vlade postigli na satanku održanom u kabinetu kosovske presednice Atifete Jahjage, gde je bila prisutna i američka ambasadorka Trejsi Džejkobson.

Kako prenose mediji, oba lidera su izrazili spremnost za brzo okončanje procesa izgradnje kosovskih institucija, na osnovu ustava, odluke ustavnog suda i ustavnih principa koji štite multietnički karakter Kosova, kao i da nastave da ispunjavaju međunarodne obaveze.

Kosovska presednica, kao faktor ujedinjenja i garant funkcionisanja demokratskih institucija na Kosovu, nastaviće da olakšava taj proces, kaže se u izjavi Jahjage koju su preneli prištinski mediji.

Stranke koje su dosad sa DSK činile postizborni koalicioni blok, izrazile su razočaranje zbog odluke Mustafe da vladu formira sa Tačijem.

U saopstenju Alijanse za Budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja kaže se da im je žao što je narod čekao ovoliko meseci i dodaje da će ABK sačuvati svoj subjektivitet i nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Inicijativa za Kosovo je u saopštenju samo kratko ocenila da je to "izdaja Ise Mustafe".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track