KOKAN MLADENOVIĆ: Prizivam pritisak ulice. Vlast nas uvodi u totalitarizam latinoameričkog tipa!
Foto: Dragana Udovičić

Pozorišni reditelj govorio u Subotici

KOKAN MLADENOVIĆ: Prizivam pritisak ulice. Vlast nas uvodi u totalitarizam latinoameričkog tipa!

Politika -
SUBOTICA - Srbijom danas upravljaju dva glumca: stariji, koji ima problema s učenjem teksta, i mlađi koji misli da mu je to prva uloga, rekao je pozorišni reditelj Kokan Mladenović ocenivši da aktuelna vlast manipulacijama i strahom građane Srbije uvodi u totalitarizam latinoameričkog tipa.

Mladenović je na sinoćnoj tribini u Subotici u okviru pozorišnog festivala "Desire Central Station" ocenio da je čak i u vreme režima Slobodana Miloševića bilo mnogo više građanskih inicijativa nego što ih ima danas.

"Prizivam pritisak ulice. Ne mislim na nasilje, nego na stotine hiljada građana na mirnom i maštovitom protestu. Građani na to imaju pravo, a kolektivna ćutnja i očekivanje da će neko drugi promeniti ovu situaciju je pogubno", kazao je Mladenović.

On je ocenio da je Srbija pretvorena u ogroman rijaliti šou, koji gleda sve neobrazovanija, primitivnija i agresivnija publika, dok s druge strane pozorišta - a posebno beogradska - ispoljava kukavičluk i pasivnost.

"Beogradska pozorišta su ruglo za jedan ozbiljan grad. Ja tamo ne vidim nijedno koje ima ozbiljan pozorišni rukopis. Uostalom, godinama unazad na festivalima pobeđuju predstave koje nisu pravljene u Beogradu, a tamo to nikoga ne uznemirava", rekao je Kokan Mladenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track