KOMPLEKS: Tomislav Nikolić misli da je važniji od Obame i Putina!
Foto: Zorana Jevtic

Predsednik Srbije zahtevniji od kolega iz sveta

KOMPLEKS: Tomislav Nikolić misli da je važniji od Obame i Putina!

Politika -
Ni najmoćniji svetski lideri nemaju prohteve poput Nikolića, koji želi da ukine letove iznad Bajčetine, što nije zabeleženo u istoriji

BEOGRAD - Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, izgleda misli da je najznačajniji na planeti pošto zarad svog mira i bezbednosti želi da ukine letove iznad rodne Bajčetine, gde se odmara i peče rakiju.

Ovde mogu da lete avioni... Rezidencija američkog predsednika
Ovde mogu da lete avioni... Rezidencija američkog predsednika

Ni najmoćniji svetski lideri od Baraka Obame i Angele Merkel do Dejvida Kamerona i Vladimira Putina nemaju ni približno slične prohteve kao što su Nikolićevi, koji su, kako tvrde stručnjaci, nezabeleženi u istoriji mera bezbednosti.- Nikolićev zahtev je neozbiljan. To ne rade ni Kameron, Merkelova, Obama ni Putin. Ni oni ne mogu da ukidaju letove gde im padne na pamet. Eventualno se vazdušna zona zatvori, ali na sat-dva, dok lideri tih moćnih sila borave u području ili objektu za koji su bezbednosne službe procenile da je rizičan - kaže Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, uz ocenu da je zahtev možda odraz bahatosti.Opasnost vreba- Ne znam kakva to opasnost vreba u Bajčetini. Možda se predsednik uplašio drona na utakmici Srbija - Albanija i sad više ne želi da rizikuje, te bi da ukine prelete (bespilotnih) letelica iznad sela, po principu - što je sigurno, sigurno je, ili ne želi da mu smeta zvrjanje letelica dok se odmara - dodaje Nicović.Kako je Kurir juče objavio, zahtev da opština Knić, kojoj pripada Nikolićevo selo, bude uslovno zabranjena zona za prelet potpisao je Milorad Veljović, direktor policije. On je početkom decembra Ministarstvu saobraćaja poslao dopis, koji je pre mesec i po prosleđen Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo na razmatranje i dalje odlučivanje.- Toma je pre nekoliko meseci uočio intenzivnije prelete iznad kuće u Bajčetini, pa se požalio obezbeđenju, koje je brže-bolje kontaktiralo s policijom. I tako je Direktoratu stigao dopis direktora policije - kazao je izvor iz policije Kuriru.NezapamćenoTo su potvrdili i Ministarstvo saobraćaja i Direktorat u pisanim odgovorima.Bivši funkcioner DB Božidar Spasić kaže da su prohtevi predsednika o ukidanju letova iznad Bajčetine nezapamćeni:- To nije zabeleženo u istoriji obezbeđenja. Ni Bela kuća to ne čini. Mislim da se ovde radi o bolesti paranoje.Veljović je i juče ignorisao pozive i poruke Kurira, a na zvanično poslata pitanja predsedniku Nikoliću nismo dobili odgovore iz Predsedništva ni posle četiri dana.U SNS juče niko od funkcionera nije želeo pod imenom i prezimenom da komentariše prohteve predsednika Srbije:- Šokirani smo. Kad smo to pročitali u Kuriru, nismo mogli da verujemo da nekome tako nešto može da padne na pamet. To ne radi ni Bela kuća. Sramota.

Vojislav KoštunicaNIJE TRAŽIO UKIDANJE LETOVA IZNAD BELANOVICEAleksandar Nikitović, nekadašnji šef kabineta Vojislava Koštunice i njegov najbliži saradnik, kaže da bivši predsednika SRJ i premijer Srbije nikad nije imao zahtev sličan Nikolićevom.- On nikad nije želeo nikakav specijalan tretman, čak nije hteo ni da se seli u rezidenciju na Dedinju, već je sve vreme dok je vršio državničke funkcije živeo u svom stanu. Sad nema nikakvo obezbeđenje - kaže za Kurir Nikitović, ne želeći da komentariše Nikolićeve prohteve.

Reagovanja/ Šta kažu Nikolićevi prethodniciMilutin Milutinović (predsednik Srbije 1997-2002)TAMAN POSLA DA TAKO NEŠTO TRAŽIMTaman posla da bih tako nešto tražio. Pitanje je, ipak, malo kompleksnije, ne bi trebalo iznad objekta u kojem boravi predsednik da lete avioni.Nataša Mićić (v. d. predsednika Srbije 2002-2004)SLEDI ZABRANA I PTICAMA DA LETENikolić je izgleda izgubljen u prevodu. Sledeći korak će mu možda biti da udari zabranu ptičicama da lete iznad Bajčetine. Zahtev je besmislen, bahat, to je zloupotreba pozicije.Boris Tadić (predsednik Srbije 2004-2012) BEZ KOMENTARANe bih to da komentarišem.Slavica Ðukić Dejanović (v. d. predsednika 2012)NE MOŽE DA VERUJEUprkos činjenicama, i dalje sam u neverici. Zaista ne mogu da verujem da je to neko tražio.

REAGOVANJA POLITIČARABojan Pajtić, lider DSTEŠKO DA ĆE AL KAIDA NAPASTI BAJČETINUTakav zahtev nezapamćen je u civilizovanom svetu. Bahatost srpske vlasti prevazišla je sve granice zakona. Sumnjam da Al Kaida ima ideju da, posle Njujorka i Pariza, napadne Bajčetinu.Nenad Čanak, lider LSV RAZUMLJIVO, DA SE IZBEGNE SUDAR S PRVOM DAMOM NA METLIRazumljivo je da iz razloga bezbednosti saobraćaja ne treba da bude letova iznad Bajčetine da se neko ne bi sudario s predsednikovicom na metli. Živ je Nušić, umro nije, dok je Tome i Srbije.Branko Ružić, funkcioner SPSNADLEŽNI ODLUČUJUNe bih to komentarisao. Postoje nadležni organi koji vode brigu o bezbednosti predsednika Republike u skladu sa Ustavom i zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track