KOMPROMIS: Treća rezolucija o Srebrenici?
Foto: Reuters

U susret 7. julu u Savetu bezbednosti

KOMPROMIS: Treća rezolucija o Srebrenici?

Politika -
Najizvesnije je da će se od predloga Velike Britanije i Rusije dobiti jedan dokument prihvatljiv za sve strane. Na ruski predlog veto mogu da ulože Britanci, Francuzi i Amerikanci, a na britansku verziju dokumenta Rusija i Kina

BEOGRAD - Iako je nemoguće predvideti šta će se dogoditi u SB UN 7. jula, kad se to telo izjašnjava o rezoluciji o Srebrenici koju je podnela Velika Britanija, dok je u međuvremenu svoju rezoluciju predložio i Kremlj, analitičari tvrde da je najbezbolnije i izvesnije da se oba predloga stope u jedan dokument koji bi bio prihvatljiv za sve.Inače, juče su u SB UN počele konsultacije između stalnih članica o nacrtu rezolucije o BiH koji je predala Moskva.Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, postoji više scenarija.Preglasavanje- Moguće je da na raspravu SB UN dođu obe rezolucije i da od dve naprave jednu, prihvatljivu za obe strane, ili da odbiju obe. Nebitno je ko će podržati koju, bitno je ko može da stavi veto. Na rusku rezoluciju - Francuska, SAD i Velika Britanija, na rezoluciju Velike Britanije - Kina i Rusija. Dakle, iz obe grupe može se uložiti veto. Verujem da će probati da se usaglase i da će se ići s jednim predlogom, ili će predlozi biti povučeni - kaže Anđelković i dodaje:- Ako Zapad hoće da smiri ono što se dešava na Balkanu, biće to jedna, zajednička rezolucija, smirivanje, osuda svih zločina.I Dušan Janjić veruje da će se u SB UN dogovoriti, da će na kraju biti jedan zajednički tekst, te da će on ići.- Postoje dve opcije - da će se doneti zajednička rezolucija ili se ona uopšte neće donositi. Verujem da će se dogovoriti, da će biti jedan zajednički tekst i da će on ići - kaže Janjić.NadmudrivanjeŽivadin Jovanović, nekadašnji savezni ministar spoljnih poslova, kaže da je ruski predlog rezolucije uravnotežen, ali, naglašava, teško mu je da poveruje da bi rezolucije Velike Britanije i Rusije mogle da se, uslovno rečeno, stope u jednu.- Procedura je takva da se raspravlja da li neko pitanje, predlog, može da dođe na dnevni red. Ako se stalne članice slože, onda se razmatra ono koje ima prednost po vremenu podnošenja. Ako bi došlo do toga, Rusija bi na toj sednici mogla ponoviti da je britanski predlog neprihvatljiv i da se ne može usvojiti - kaže Jovanović.

MOGUĆI SCENARIJIOd dve rezolucije napraviće se jedan tekst, prihvatljiv za sve strane, što je i najizvesnijeObe rezolucije će doći na raspravu u SB UNObe rezolucije će biti odbijene

Preokret: Predsednik Nikolić promenio pločuHOĆU I JA U POTOČAREPredsednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je da ode u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina, navodi se u saopštenju pres-službe. Povodom britanske rezolucije o Srebrenici, Nikolić je ocenio kao poražavajuće pokušaje da se jedan narod označi kao genocidan.Šef države je članu predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je juče rekao da srpski predsednik deli Srbe sa ove i one strane Drine, odgovorio da ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju.- Predsednik poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama bilo o radnjama na postizanju kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina - navodi se u saopštenju predsednikove službe za medije.

Mladen IvanićPOSLAO PISMO UNSrpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je juče da je uputio pismo ambasadorima zemalja članica SB UN zatraživši da se ne usvoji britanska rezolucija o Srebrenici.- Rezolucija je, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promene i zemlju vrate unazad - ocenio je Ivanić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track