KOSOVO ĆE PLATITI ZA TREPČU: Prištinske vlasti će ponuditi Srbiji kompenzaciju za gubitak kombinata?

Izvori iz Vlade Srbije

KOSOVO ĆE PLATITI ZA TREPČU: Prištinske vlasti će ponuditi Srbiji kompenzaciju za gubitak kombinata?

Politika -
Kosovo će novcem, ili na neki drugi način, nadoknaditi navodni gubitak koji bi Srbija imala prelaskom Trepče u vlasništvo Kosova. To bi istovremeno, ističu izvori, bilo prihvatljivo rešenje za srpske vlasti

BEOGRAD - Spor Beograda i Prištine u vezi sa polaganjem prava na imovinu kombinata Trepča biće rešen najverovatnije kompenzacijom, rečeno je u Vladi Srbije.

To znači, kako piše Danas, da će Kosovo novcem, ili na neki drugi način, nadoknaditi navodni gubitak koji bi Srbija imala prelaskom Trepče u vlasništvo Kosova. To bi istovremeno, ističu izvori, bilo prihvatljivo rešenje za srpske vlasti.

Na pitanje da li postoji mogućnost rešavanja tog pitanja sudskim putem, kako se moglo čuti u javnosti, ili je kao jedina opcija ispostavljen politički dogovor, sagovornici kažu da će rešenje biti plod isključivo političkog sporazuma. "To će biti političko rešenje, jer bilo koju odluku da donese sud ovde, izražavaće se sumnja i osporavati legitimitet takve odluke. Jedino u okviru ovih opštih priča o imovini bi to pitanje moglo da bude rešeno", zaključuju sagovornici iz vrha vlasti.

Iako se u javnosti uveliko izražava očekivanje o pokretanju teme vlasništva nad Trepčom, na prvom sastanku srpskog i kosovskog premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe sa Federikom Mogerini, šefice diplomatije EU, 9. februara u Briselu, to se neće dogoditi. Naime, sagovornici iz vrha vlasti tvrde da nema zvanične agende tog sastanka, da Beograd, kao ni Priština, nisu dobili nikakve teme iz Brisela da se pripreme, odnosno da će to biti inicijalan sastanak sa ciljem upoznavanja sagovornika i eventualnog utvrđivanja dinamike budućih susreta. „Dakle, Trepča neća biti tema. Iz Brisela ništa nije stiglo u Beograd, a koliko znamo, ništa nije stiglo ni prištinskim vlastima“, ističu naši izvori. Imajući u vidu da je pitanje vlasništva nad Trepčom praktično iznenadilo srpske vlasti, Danas je pitao potpredsednika Vlade Rasima Ljajića, koji je u vrhu vlasti već 15 godina, zbog čega to pitanje nije ranije pokrenuto.

„Teško da je moglo ranije da se stavi na dnevni red, jer to pitanje su izbegavali i u Briselu i u Prištini. Za to pitanje smo mi najzainteresovaniji. Srbija polaže pravo na imovinu koju je dole stekla, ulagala u infrastrukturu i razvoj.

Kada smo počeli prve razgovore, u okviru telekomunikacija, što je moj sektor, mi smo to nametnuli, ali odmah su skočili i jedni i drugi, rekli su da to pitanje ne može sada da se otvara, već da će se to učiniti u sklopu opšteg pitanja o imovini, a ne parcijalno - pitanje o telekomunikacionoj infrastrukturi. Ono što je moj utisak jeste da su izbegavali, jer je to jedina oblast gde će Priština morati da više izgubi nego da dobije“, ističe Rasim Ljajić. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za dijalog o kombinatu Trepča i da će se u okviru pregovora između Beograda i Prištine u Briselu razgovarati o tome, dok je vicepremijer i šef diplomatije Kosova Hašim Tači rekao da Priština neće o tome pregovarati s Beogradom jer je, kako je naveo, "Trepča bogatstvo Kosova".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track