Kosovska opozicija traži vanredne izbore u martu ili aprilu
Foto: Aleksandar Jovanović

Politička kriza

Kosovska opozicija traži vanredne izbore u martu ili aprilu

Politika -
Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Bljerim Kuči izjavio je da opozicija zahteva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u martu ili aprilu ove godine.

"Predsednik Ramuš Haradinaj i ABK, kao i celokupna opozicija smatraju da se izbori moraju održati krajem marta ili početkom aprila ove godine", rekao je Kuči za dnevnik Epoka e re.

On je najavio da će Haradinaj učestvovati na svim sastancima na kojima će se razgovarati o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora kao načinu izlaska iz sadašnje institucionalne krize.

"Smatramo da su izbori jedini način izlaska iz ove krize i sprovođenja pozitivnih promena", kazao je Kuči.

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da održavanje izbora u ovom trenutku nije rešenje pošto kako je naveo, na izbore izlaze "iste partije, ideologije i politike su iste a okolnosti još teže".

Prema njegovim rečima, Kosovu je potrebna prelazna vlada koja bi pripremila "relativno" normalne uslove za izbore a njihovo održavanje moglo bi se desiti u roku od dve godine.

"Potreban je jedan intermeco od ove politike. Kada bude završena izborna reforma, kada se uhapse oni koji su uzeli državu kao taoca i kada gradjani i kosovski mediji budu mogli slobodno da dišu, onda se može ići na izbore", kazao je Bećaj.

Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov prvi zamenik Hašim Tači više puta su naveli da izbora neće biti do završetka mandata sadašnje vlade, sredinom 2018 godine.

Protiv održavanja prevremenih izbora su se izjasnili i predstavnici medjunarodne zajednice na Kosovu, posebno ambasadori SAD i Nemačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track