KURC: Daleko od rešenja migrantske krize! Veoma smo zahvalni Srbiji!
Foto: Printscreen YouTube

Ministar spoljnih poslova Austrije

KURC: Daleko od rešenja migrantske krize! Veoma smo zahvalni Srbiji!

Politika -

BEOGRAD - Glavni fokus mog puta je migrantska kriza i veoma smo zahvalni Srbiji na njenom doprinosu zatvaranju Zapadnobalkanske rute, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Serbastijan Kurc i ocenio da je, uprkos svemu, postignutom Evropa daleko od rešenja migrantske krize.

Srećan sam što mogu da primetim pozitivne trendove krajem 2016. i početkom 2017, što pokazuje smanjenje broja ilegalnih migranata i nastavak bliske saradnje između svih partnerskih država, rekao je Kurc za Danas uoči današnje posete Srbiji.

Prema njegovim rečima, bilo je 98 odsto manje ilegalnih migranata duž navedene rute tokom prva četiri meseca 2016, u poređenju sa poslednja četiri meseca 2015. godine.

Mi u Austriji veoma uvažavamo velike napore zapadnobalkanskih zemalja da uspostave punu kontrolu nad svojim granicama. U isto vreme nužno je da ostanemo oprezni i nastavimo naše napore da osnažimo upravljanje granicama i borimo se protiv krijumčara ljudima, naveo je Kurc.

Ukazao je da je potrebno da "zajednički radimo u pravcu zajedničkog evropskog rešenja i da učimo od drugih država poput Španije ili Australije - sa ciljem uspostavljanja pune i delotvorne kontrole nad našim spoljnim granicama".

Kao aktuelni predsedavajući OEBS, takođe sam ushićen što mogu da vidim rad te organizacije na terenu. Upravljanje migracijama i borba protiv krijumčara ljudima važna je komponenta agende OEBS i Misija OEBS u Srbiji je naročito aktivna u ovom domenu, objasnio je Kurc.

Upitan da li smatra da će EU biti sposobna da se u doglednoj budućnosti izbori sa migrantsko-izbegličkom krizom, austrijski ministar spoljnih poslova je naveo da su zatvaranje Zapadnobalkanske rute, zajedno sa sporazumom koji je EU postigla sa Turskom, vodili smanjenju od 98 odsto dolazaka, ali "uprkos svemu, daleko smo od rešenja migrantske krize".

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje tempo briselskih pregovora Beograda i Prištine i da li očekuje da dosad postignuti sporazumi budu uskoro sprovedeni, Kurc ukazuje da je taj dijalog već "doneo značajne rezultate", kao i da je od najveće važnosti da bude nastavljen i da obe strane "pronađu valjane načine da unaprede živote ljudi".

Upitan da li očekuje da će nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU biti otvorena do kraja meseca, Kurc kaže da Malta, koja predsedava Savetom EU, predviđa otvaranje nekoliko poglavlja u prvoj polovini ove godine i "mi se nadamo da će međuvladina konferencija biti ubrzo zakazana". 10:12

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) POTRESNO: Bez zimske odeće i dovoljno hrane, ovako izgleda život migranata na -10!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track