KUSTOS IZ SENKE: Beba Popović idejni tvorac izložbe "Necenzurisane laži"?
Foto: Dado Djilas

Ko stoji iza eksponata kritike vlasti

KUSTOS IZ SENKE: Beba Popović idejni tvorac izložbe "Necenzurisane laži"?

Politika -

Ko je zaista kustos izložbe na kojoj su postavljene 2.523 naslovne strane novina, isečci tekstova, stripova i karikatura kojima se kritikuje aktuelna vlast?

Ako ste se pitali gde završavaju stare novine, da li ih neko čuva, secka tekstove, pravi kolaže, a potom i izložbe, obratite se Informativnoj službi SNS. Ona je, navodno, dve godine skupljala primerke iz štampanih medija u kojima je u negativnom kontekstu pomenut lider naprednjaka Aleksandar Vučić, a potom ih izložila. I sve to da bi dokazala da cenzure u Srbiji nema.

Ko je zaista kustos izložbe "Necenzurisane laži"? Zoran Babić, funkcioner naprednjaka, tvrdi da je njen autor pres-služba Srpske napredne stranke.

- Niko nije seckao tekstove. Na izložbi su prikazani medijski sadržaji koji svedoče da cenzure nema. Izložbu je priredila naša informativna služba - kaže Babić.

Šefica službe za informisanje u toj stranci Vladanka Malović kaže da su isključivo zaposleni u službi radili na izložbi. Slučajno ili ne, gotovo identična izložba održana je u Podgorici pre tri godine pod nazivom "Riječ, slika i neprijatelj". Glavni junak je bio crnogorski premijer Milo Đukanović, a postavku su činili medijski sadržaji unazad 13 godina, kojima je kritikovana vlast.

Zanimljivo je da je jedan od idejnih tvoraca izložbe bio Vladimir - Beba Popović i njegov Institut za javnu politiku, a da su na otvaranju bili najviši državni funkcioneri. Baš kao i u Srbiji.

(Blic/N.Latković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track