LJAJIĆ: Srbija ne može da izruči radikale Haškom tribunalu
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom

LJAJIĆ: Srbija ne može da izruči radikale Haškom tribunalu

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija ne može da izruči Haškom tribunalu troje pripadnika Srpske radikalne stranke, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

"Mi se nalazimo u pravnom vakuumu, s obzirom da je Viši sud u Srbiji doneo odluku, odnosno rešenje da nema uslova za izručenje tri naša gradjanina. Nikakva politička odluka ne može da anulira odluku domaćeg suda", rekao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa povodom objavljivanja poternice Haškog suda za Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem.

Na pitanje kakva je obaveza Srbije kad Hag objavi medjunarodnu poternicu, Ljajić je dodao da se u svim sličnim situacijama postupalo na identičan način.

Foto: Profimedia/Fonet
Foto: Profimedia/Fonet

"Sud je morao da donese odluku pre nego što neki državljanin Srbije, koji je optužen od strane Haga, bude izručen. Bez obzira da li se radilo o optužbi za nepoštovanju Suda ili za ratne zločine. Bilo je slučajeva da je sud donosio odluku o izručenju i u slučajevima nepoštovanja Suda, a sad imamo situaciju da je sud procenio da nema uslova za izručenje", rekao je Ljajić.

On je dodao da Zakon o saradnji sa Tribunalom predvidja izručenje samo u slučaju optužbe za ratne zločine."Obaveza Srbije je, pre svega, da poštuje pravni poredak, i domaći i naravno, medjunarodni. Mi smo do sada izvršili sve svoje obaveze prema Tribunalu. Ovo je jedino preostalo pitanje", kazao je Ljajić.

Upitan da li je odluka suda politička Ljajić je rekao da ne može da se derogira sudska odluka, ma kakve ona bila."Bez obzira da li se slagali sa tom odlukom ili ne. Mi ne možemo počiniti nijedan korak koji bi značio poništavanje te odluke", rekao je Ljajić i dodao da misli da ne bi bilo nikakvih problema da se oni izruče, kada bi sudska odluka bila drugačija.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno. Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao medjunarodni nalog za njihovo hapšenje, sa koga je juče skinuta oznaka poverljivosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track