LJAJIĆ: Vučićeva vlada nastavlja vrednosti 5. oktobra
Foto: Dragana Udovičić

LJAJIĆ: Vučićeva vlada nastavlja vrednosti 5. oktobra

Politika -

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da sadašnja Vlada Srbije nastavlja ostvarivanje ključnih ciljeva i vrednosti koje nisu ostvarene 5. oktobra 2000, a proklamovane su pre 16 godina.

Jedini od lidera nekadašnjeg DOS-a koji je i danas na mestu ministra, Rasim Ljajić rekao je da je prvi od tih ciljeva put ka Evropskoj uniji.

- Posle 5. oktobra slušali smo obećanja da ćemo vrlo brzo ući u tu zajednicu i da je reč o roku od svega nekoliko godina. A druga stavka koja se sada ostvaruje jeste sprovođenje teških, dugo odlaganih reformi - kazao je on.

Ljajić je ocenio da su promene nastale zbog 5. oktobra mnogo značajnije nego nedostaci i kao primere naveo što je jedan nedemokratski režim srušen bez prolivanja krvi i većih društvenih posledica, kao i činjenicu da je Srbija vraćena u UN.

- Negativno je to što su i te reforme koje pominjem zaustavljene, a ključna stvar oko tog zastoja jeste sukob među glavnim političkim akterima. Pre svega između DS i DSS, to jest Zorana Đindjića i Vojislava Koštunice. Pojavile su se velike konceptualne razlike i nije ni bilo realno očekivati da koalicija stranaka sa takvim heterogenim stavovima sprovede tako bolne reforme koje su nam još tada bile neophodne - rekao je on.

Prema njegovim rečima, 5. oktobar 2000. godine nije bio državni udar ni u formalnom, ni u političkom smislu.

Upitan kako bi Srbija izgledala da građani tada nisu izašli na ulicu, Ljajić je odgovorio da bi zastoj Srbije bio i veći, da bi bila nastavljena politička represija.

- I ovako ćemo bar još narednih nekoliko godina ispaštati zbog politike vođene tih devedesetih godina - naveo je on

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track