MAJA GOJKOVIĆ: Zahtev za smenu Nikolića ne može pred poslanike
Foto: Dragan Kadić

Skupština Srbije

MAJA GOJKOVIĆ: Zahtev za smenu Nikolića ne može pred poslanike

Politika -
Gojković je u odgovoru povodom zahteva Poslaničke grupe SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije za razrešenje Nikolića, objasnila da je Ustavom Srbije utvrđeno da postupak za razrešenje predsednika Republike može da pokrene Narodna skupština, na predlog najmanje jedne trećine poslanika

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navela je danas da zahtev za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Tomislava Nikolića ne može da se uvrsti u dnevni red sednice, jer ga nije podnela najmanje jedna trećina poslanika kako predviđa Poslovnik o radu parlamenta.

Gojković je u odgovoru povodom zahteva Poslaničke grupe SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije za razrešenje Nikolića, objasnila da je Ustavom Srbije utvrđeno da postupak za razrešenje predsednika Republike može da pokrene Narodna skupština, na predlog najmanje jedne trećine poslanika.

Takođe i Poslovnikom o radu parlamenta utvrđeno je da najmanje trećina poslanika može predsedniku parlamenta podneti predlog da se na dnevni red stavi pitanje pokretanja postupka za razrešenje predsednika, uz pisano obrazloženje zbog čega smatraju da je predsednik povredio Ustav.

"Prema tome, navedeni akt nije podnet od strane najmanje trećine poslanika, što je Poslovnikom utvrđeno kao uslov za podnošenje predloga da se na dnevni red sednice stavi pitanje pokretanja postupka za razrešenje predsednika, i kao takav ne može se staviti na dnevni red sednice", navodi se u odgovoru predsednice parlamenta.

PAK: Zahtev za razrešenje Nikolića deo napada na državu

Savetnica za medije predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Stanislava Pak Stanković ocenila je, u izjavi za list "Danas", da je tokom vladavine Borisa Tadića "Srbija opljačkana i ponižena" i da "sada kada se sa teškom mukom otklanjaju posledice te devastirajuće politike, oni koji su nas doveli do ruba propasti imaju inicijativu da se vratimo na staro".

"Taj drugi film neće gledati", rekla je Pak Stanković, govoreći o inicijativi za razrešenje Nikolića, koji je pokrenula poslanička grupa SDS Borisa Tadića.

Ističući da je "odgovornost Tadića neupitna", Pak Stanković je rekla i da razloge za razrešenje Nikolića vidi kao deo sinhronizovanih napada na državu i njene institucije. "Tadić je imao priliku, koja je trajala više od decenije, da od Srbije nacini ponosnu i prosperitetnu zemlju. Da popravi imidž Srbije, da bude iskren i poštovan sagovornik u svetu, da se izbori sa korupcijom, da obezbedi poštenu i uspešnu privatizaciju državnih preduzeca", rekla je Nikolićeva savetnica za medije.

Poslanička grupa SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije predala je juče zahtev za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Tomislava Nikolića jer je, kako tvrde, povredio Ustav.

Ta poslanička grupa objasnila je juče da zahtev podnosi zbog Nikolićeve izjave dnevnom lilstu "Politika" u kojoj je komentarisao najavu Vladimira Vukčevića, tužioca za rate zločine o pokretanju postupka istrage protiv Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Poslanička grupa SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije u parlamentu ima 12 poslanika.

( Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track