MAJA KOCIJANČIĆ: Beograd i Priština da pristanu da se o Trepči razgovara u Briselu
Foto: Zorana Jevtić

EK primila na znanje odgovor Srbije i Prištine

MAJA KOCIJANČIĆ: Beograd i Priština da pristanu da se o Trepči razgovara u Briselu

Politika -

BRISEL - Evropska komisija je "primila na znanje" poziciju koju je srpska Vlada zauzela povodom prištinskog zakona o Trepči, izjavila je danas portparol Komisije Maja Kocijančić.

Ona je, povodom današnje odluke Vlade Srbije da poništi sve akte institucija na Kosovu o Trepči ponovila je stav iznet u ponedeljak u sedištu Evropske komisije u Briselu."Mi smo primili na znanje činjenicu da je Skupština Kosova usvojila zakon o Trepči. Takođe smo primili na znanje i poziciju srpske Vlade kao odgovor na to", navela je Kocijančić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Maja Kocijančić je i ovoga puta naglasila da Evropska unija ohrabruje sve političke predstavnike Kosova, bilo da dolaze iz redova političkih stranaka većine ili manjina, da ostanu angažovani na političkom dijalogu povodom ovako važnog pitanja za Kosovo.

Kocijančić je ranije u izjavi za Tanjug precizirala da je neophodno da i Beograd i Priština pristanu da se pitanje Trepče stavi na dnevni red dijaloga, kako bi o tome moglo da se razgovora za pregovaračkim stolom u Briselu, uz posredovanje EU.Premijer Aleksandar Vučić saopštio je ranije danas da je Vlada Srbije donela odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samouprave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD.

Foto: Tanjug Dimitrije Goll
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

"Ovakvu odluku smo bili prinuđeni da donesemo jer želimo da Trepča nastavi da radi", rekao je premijer na pres konferenciji.Vučić je, takođe, izjavio da je on odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir. Prema njegovim rečima, to jedina tačka predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju nije prihvatio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track