Majkl Devenport: Dijalog važniji od Tačija
Foto: Dado đilas

Šef delegacije EU u Srbiji

Majkl Devenport: Dijalog važniji od Tačija

Politika -
Diplomata je dodao da, ukoliko do te posete dođe, treba poštovati određene procedure

BEOGRAD - Od posete Hašima Tačija Beogradu mnogo je važniji dijalog, izjavio je danas šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

On je dodao da, ukoliko do te posete dođe, treba poštovati određene procedure. Devenport je rekao da je za Srbiju u ovom trenutku bitno da se usredsredi na sledeće korake u dijalogu kao i da se naredne nedelje u Briselu očekuje nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Zato bi, kazao je, obe strane trebalo da ulože sve napore da se implementira ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Govoreći o eventualnoj poseti Tačija Beogradu, Devenport je ukazao da poštoje određene procedure koje bi trebalo da se koriste i koje postoje kada su u pitanju ovakve posete. "To je sve što mogu da dodam", rekao je Devenport novinarima u Beogradu. Na pitanje da li bi to moglo da dovede do potencijalnih incidenata, Devenport je odgovorio: "Ne mogu ništa da dodam o tome, ništa više ne znam u vezi sa tim".

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi nije želeo da komentariše najavu hapšenja Tačija, ali je na pitanje šta misli o njegovoj poseti Beogradu rekao da ohrabruje regionalnu saradnju i da je na tom polju napravljen veliki napredak."Ohrabrujem posete svuda u regionu, ohrabrujem regionalnu saradnju. Bilo je dosta napretka", rekao je Kirbi.Na pitanje da li se može očekivati hapšenje Tačija, budući da postoji optužnica sa srpske strane, Kirbi je rekao:"Da li će biti uhapšen ili ne treba da pitate vladu".

Govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja i uslovljavanjima pojedinih zemalja da se taj proces odloži, Devenport je rekao da je u žiži "zajedničke pažnje otvaranje poglavlja 23 i 24"."U ovom trenutku je bitno da naš zajednički fokus bude na sledećim koracima, a ona se tiču otvaranja dva poglavlja koja su najbitnija u prvoj etapi pristupa jedne zemlje EU, a tiču se vladavine prava, pravde i bezbednosti", rekao je Devenport i precizirao da se radi o poglavljima 23 i 24.On je rekao da se od Vlade Srbije u ovom trenutku očekuje da pripremi Akcioni plan koji je potreban za otvaranje poglavlja 23, a da se nakon toga očekuje da vlada pripremi isti akcioni plan i za poglavlje 24.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track