MAJKL KIRBI: Srbija ima pravo da kupi oružje od koga želi
Foto: Beta

Nema ništa protiv

MAJKL KIRBI: Srbija ima pravo da kupi oružje od koga želi

Politika -
Komentarišući posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, Kirbi je rekao da je takva poseta uobičajena, te da je Srbija suverena država koja ima pravo da sarađuje s kim želi i kupuje naoružanje od koga želi

NOVI SAD - Uprkos otporima Kosova prema formiranju Zajednice srpskih opština i primeni Briselskog sporazuma, ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji Majkl Kirbi veruje da je u pitanju samo odlaganje implementacije dogovorenog, ali ne i raskid sporazuma.

Komentarišući posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, Kirbi je rekao da je takva poseta uobičajena, te da je Srbija suverena država koja ima pravo da sarađuje s kim želi i kupuje naoružanje od koga želi. ...Kada premijeri Srbije i Kosova postignu dogovor u Briselu, ustavnost potpisanih sporazuma proveravaju Ustavni sudovi. Kako oni do sada nisu utvrdili da su potpisana dokumenta u suprotnosti s najvišim pravnim aktima, ambasador SAD-a u Srbiji očekuje da će sporazumi i biti u potpunosti primenjeni.

"Uporedio bih to s fudbalskom utakmicom, gde ćete ponekad lakše postići gol ukoliko vratite loptu nazad, pa onda nastavite napred. Optimističan sam da je u pitanju samo odlaganje implementacije, ali ne i raskid sporazuma i milsim da je to ono što bi i premijeri voleli da vide", kazao je Kirbi.

Komentarišući najave da će Srbija od Rusije nabaviti vojno naoružanje, Kirbi kaže da je Srbija suverena država i ima pravo na to, ali napominje da bi trebalo voditi računa o tome za koje se svrhe kupuje ta oprema i da li će ona biti odgovarajuća.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Kada je saradnja sa SAD-om u pitanju, Kirbi posebno ističe ekonomsku saradnju i napominje da se za Srbiju trenutno intenzivno inetresuju tri kompanije, između ostalog firma "Delfaj", koja se bavi proizvodnjom elektronskih kablova.

"Jedna planira da započne posao sa 600 zaposlenih, ali da taj broj do sledeće godine poveća na 2.000 ljudi. Druga planira da zaposli između 1.000 i 2.000 ljudi sledeće godine, a treća trenutno razmatra svoje biznis planove i ako sve bude kako treba, i oni će zaposliti još ljudi", dodao je on

Kirbi je u Novom Sadu kao gost Pravnog fakulteta, gde je sa studentima razgovarao o važnosti vladavine prava, kao temelja socijalne, političke, a posebno ekonomske budućnosti Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track