MARKO ĐURIĆ: Rezolucija o Kosovu bi ugrozila dijalog sa Prištinom!
Foto: Dragana Udovičić

Upozorenje

MARKO ĐURIĆ: Rezolucija o Kosovu bi ugrozila dijalog sa Prištinom!

Politika -
Đurić je rekao da je siguran da srpski predstavnici u kosovskoj skupštini neće podržati takav predlog i istakao da odluka pokrajinske vlade ne bi smela da bude doneta bez konsultacija sa Srbima na KiM

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da bi usvajanje rezolucije o genocidu u kosovskoj skupštini onemogucilo normalan dijalog Beograda i Prištine i dovelo u pitanje sve što je do sad postignuto Briselskim sporazumom.

Đurić je rekao da je siguran da srpski predstavnici u kosovskoj skupštini neće podržati takav predlog i istakao da odluka pokrajinske vlade ne bi smela da bude doneta bez konsultacija sa Srbima na KiM.

"To bi veoma otežalo razgovore o normalizaciji i morali bismo ozbiljno da razmatramo šta i kako dalje posle tog poteza, koji bi bio neprijateljski prema našoj zemlji i narodu", rekao je Đurić.

Đurić je, govoreći o tome da će Skupština Kosova u ponedeljak raspravljati o osnivanju Specijalnohg suda za ratne zločine OVK, rekao da nema poverenja u političku volju Prištine da procesuira ratne zločine.

"Mnogi od njih su i sami nosili uniformu za vreme rata", rekao je Đurić dodajući da su po tom pitanju poruke iz Beograda i međunarodne zajednice bile identične - da treba da počne procesuiranje zločinaca.

Đurić je, upitan da li će formiranje suda dovesti do destabilizacije na KiM, rekao da sigurno ima mnogo usijanih glava koje traže povod za sukobe i da bi svi oni koji su odgovorni za bezbednost na KiM trebalo da osiguraju mir.

"Nastavićemo budno da pratimo situaciju i svi treba da znaju da iza građana i srpske zajednice čvrstvo stoji država Srbija", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KIM je kao ciničan i sulud ocenio zahtev Kosova da bude članica UNESKO, ističući da srpska diplomatija preuzima sve korake koji joj stoje na raspologanju da to spreči. On je dodao da bi svi intelektualci i javnost trebalo da apeluju na svest čovečanstva da se tako nešto ne dogodi, dodajući da se grdno varaju oni koji misle da Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica mogu da prestanu da budu srpski.

Đurić je rekao i da će na tehničkoj rundi dijaloga, 5. avgusta u Briselu, biti reči o sporazumu o osiguranju i da se nada da će on stupiti na snagu već sutradan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track