MARKO ĐURIĆ: Udvostručićemo napore za podršku Srbima na KiM
Foto: Dragana Udovičić

Poseta Kosovskoj Mitrovici

MARKO ĐURIĆ: Udvostručićemo napore za podršku Srbima na KiM

Politika -
Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je večeras da će Srbija narednih meseci udvostručiti svoje napore u pravcu podrške srpskoj zajdnici u pokrajini

KOSOVSKA MITROVICA - Đurić je u Kosovskoj Mitrovici rekao da će Srbija u narednim mesecima da udvostruči svoje napore kada je u pitanju podrška srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji i da se to u prvom redu odnosi na reformu srpskih institucija u pokrajini.

"“Ako želimo da naš narod u budućnosti ovde opstane, mora da bude konkurentan kada je reč o obrazovnom sistemu, moramo da popravimo stanje u našem obrazovnom sistemu”", rekao je Đurić.

On je upozorio da u ovom trenutku oko 25 odsto svih zaposlenih u obrazovnom sistemu na teritoriji KiM ne odgovara po svojim stručnim kvalifikacijama i zvanjima pozicijama koje zauzimaju u osnovnim i srednjim školama, pa i čak na univerzitetu. To, po oceni Đurića, dovodi do toga da naša deca na Kosovu i Metohiji ne dobijaju onu vrstu kvaliteta u obrazoivanju koja se plaća i koja im je neophodna da bi u budućnosti u teškim okolnostima ostali nosioci tereta opstanka srpskog naroda na KiM.

"Naravno, treba da vodimo računa o Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, još uvek nije u potpunosti rešeno pitanje nostrifikacije, odnosno verifikacije diploma, iako nema nijednog valjanog razloga da prištinske institucije ne priznaju diplome koje izdaje Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici", rekao je on.

Direktor Kancelarije za KiM je podsetio da Prištinski univerzitet sa privremeniom sedištem u Kosovskoj Mitrovici poseduje licencu za rad Republike Srbije, ali i licencu za rad međunarodnih organizacija i institucija koje su ovde zadužene za tu vrstu licenciranja.

"Univerzitet je član Evropske asocijacije univerziteta, ali sam uveren da je po kvalitetu Univerzitet daleko iznad većeg broja viskoškolskih ustanova na KiM", rekao je Đurić. “Neophodno je neodložno priznavanje diploma sa ovog Univerziteta kako bi se omogućilo da ravnopravnost srpskog naroda na KiM ne bude ugoržena”, poručio je Djurić koji se u Kosovskoj Mitrovici susreo sa gradonačelnicima srpskih opština, predsednicima privremenih opštinskih organa i predstavnicima Srba iz kosovskih institucija.

Srbija će opredeliti značajna sredstva za ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je večeras će Srbija opredeliti značajna sredstva za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da će udvostručiti napore kako bi ona bila formirana. Đurić je u Kosovskoj Mitrovici predstavnicima Srba poručio da će država, zajedno sa njima, u narednim nedeljama i mesecima udvostručiti napore vezane a formiranje ZSO, “kako političke napore koje sprovodimo u pregovorima, tako i organizacione, pa ako hoćete i finansijske pripreme”.

Đurić je dodao da će ZSO po svim dosadašnjimn nacrtima o kojima se razgovaralo, biti institucija koja će nominovati srpske predstavnike u drugim institucijama u Prištini, i na taj način sprečiti majorizaciju ili da imamo situaciju da u te institucije budu birani predstavnici koji su po volji možda nekih drugih političkih partija ili opcija, a ne onih za koje glasaju Srbi na KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja