MARTINOVIĆ (SNS): Srbija očekuje izručenje Ramuša Haradinaja
Foto: Dragan Kadić

Šef poslaničke grupe SNS

MARTINOVIĆ (SNS): Srbija očekuje izručenje Ramuša Haradinaja

Politika -

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Srpske naredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović danas je u razgovoru sa poslanicima Skupštine Francuske Pjer-Iv Le Bornjom i Žan-Klod Minjonom u Beogradu rekao da očekuje da će francusko pravosuđe izručiti Srbiji lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaj, optuženog za ratne zločine.

"Svesni činjenice da su na prostorima bivše Jugoslavije svi narodi podneli velike žrtve u ratovima koji su vodjeni, kao ljudi i kao političari duboko žalimo zbog toga, ali želimo da naglasimo i da je jedna od najvećih žrtava bio srpski narod na Kosovu i Metohiji, te očekujemo da će francusko pravosudje postupiti u skladu sa bilateralnim sporazumima koje ima sa Srbijom i izručiti pravosudnim organima Srbije Ramuša Haradinaja", rekao je Martinović.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Martinović je ocenio da bi se time pokazalo da ima pravde i za srpske žrtve.Ročište na kojem će francuski sud doneti odluku o izručenju Ramuša Haradinaja, koji je i jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova zakazano je za 9. februar.

Foto: AP
Foto: AP

On je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po interpolovoj poternici Srbije zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Francuski sud ga je 12. januara pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi.Martinović je rekao i da je Srbija čvrsto opredeljena za ulazak u EU i da nema bolje i uredjenije zajednice naroda i država, kao i da se zakoni u Skupštini Srbiji donose ne formalno i radi otvaranja pregovaračkih poglavlja, već radi gradjana Srbije.Istako je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa susedima, kao i mir i unapredjenje ekonomske saradnje.

"Srbija je poslednja zemlja na Balkanu kojoj je u interesu eskalacija tenzija, jer nam je u interesu nastavak ekonomskog rasta i investicija, čega nema bez političke stabilnosti, kako u zemlji, tako i u okruženju", rekao je on i dodao da poslanička grupa SNS očekuje da se zemlje EU uključe u proces smirivanja tenzija.

Foto: AP
Foto: AP

Martinović je u razgovoru sa francuskim kolegama izrazio zabrinutost zbog povremenih antisrpskih nastupa u Hrvatskoj, izjava bošnjaka u Bosni i Hercegovini i posebno porasta tenzija na Kosovu i Metohiji.On je kazao da u Srbiji trenutno ima oko 7.000 migranata, od kojih većina nije zatražila azil u Srbiji i kojima je krajnje odredište neka od zemalja EU.

BONUS VIDEO:

Haradinaj od hapšenja do oslobađanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track