MEDVEDEV: Uskoro početak pregovora Evroazijske unije sa Srbijom
Foto: Beta

Stvaranje zone slobodne trgovine

MEDVEDEV: Uskoro početak pregovora Evroazijske unije sa Srbijom

Politika -

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je danas početak pregovora Evroazijske ekonomske unije (EEU) o stvaranju zone slobodne trgovine sa Izraelom i Srbijom.

"Planirano je da prva runda razgovora sa Izraelom bude pre kraja godine. Počeće i pregovori sa Srbijom i sa jednim brojem drugih zemalja", rekao je Medvedev na sastanku Međuvladinog saveta Evroazijske unije, prenosi Raša tudej.

Ministarka za trgovinu EEU, Veronika Nikišina, je kazala da bi sporazum sa Izraelom mogao da bude potpisan u 2017. godini.

Vrhovni savet EEU je u maju ove godine doneo odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat, kako je tada rekla Nikišina, biti zajednička zona slobodne trgovine između svih članica EEU i Srbije.

Foto: AP
Foto: AP

Ona je tada objasnila da samo tri zemlje EEU imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom i to Rusija, Kazahstan i Belorusija, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju.

EEU je trgovinski blok osnovan 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije, kome su se nešto kasnije pridružile Jermenija i Kirgistan.

Vijetnam je ovog meseca zvanično postao prva ne-regionalna država koja se pridružila bloku, čiji je osnovni cilj da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, ukljucujući Kinu, Indoneziju i Iran, izrazili su interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track