MEKALISTER O SRBIJI: Ja sam za otvaranje poglavlja još u ovoj godini
Foto: Fonet Nenad Orevic

IZVESTILAC EP

MEKALISTER O SRBIJI: Ja sam za otvaranje poglavlja još u ovoj godini

Politika -
Nemac je rekao da je Srbija u proteklim godinama napravila znatan napredak i naglasio da, pre svega "privredne i finansijsko političke reforme vlade na čelu sa premijerom Aleksandrom Vucićem zaslužuju priznanje"

BERLIN - Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se zalaže za otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU još u ovoj godini.

Mekalister je za "Noje osnabriker cajtung" rekao da je Srbija u proteklim godinama napravila znatan napredak i naglasio da, pre svega "privredne i finansijsko političke reforme vlade na čelu sa premijerom Aleksandrom Vucićem zaslužuju priznanje".

On je, takođe, rekao da vlada u Beogradu, istovremeno, mora još mnogo učiniti u borbi protiv korupcije, modernizaciji državne uprave, privatizaciji velikih državnih firmi, nezavisnosti sudstva i slobodi medija.

Govoreći o azilantima, Mekalister je podsetio da je Berlin "posle puno političkih pritisaka" početkom novembra konačno zemljama sigurnog porekla proglasilo Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Ističući da to trebalo da važi i za Albaniju i Kosovo, Mekalister je naveo da bi, takođe, to moglo dovesti do smanjenja broja azilanata. On je istakao da je ekonomska situacija tražilaca azila veoma teška, ali da se, pošto nema dokaza za njihov politički progon, u Nemačkoj odbija više od 99 odsto njihovih zahteva za azil.

Mekalister je rekao da zahtevi za azil građana sa Balkana u Nemačkoj moraju da budu brže obrađeni i izjavio da se, kada postoje pravosnažne odbijenice, azilanti moraju biti vraćeni u zemlje porekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track