MILAN STAMATOVIĆ TVRDI DA JE BILO KRAĐE: Glasaćemo protiv potvrde rezultata u RIK-u
Foto: Fonet

Menjaju predstavnika u RIK-u

MILAN STAMATOVIĆ TVRDI DA JE BILO KRAĐE: Glasaćemo protiv potvrde rezultata u RIK-u

Politika -

Milan Stamatović, kandidat za predsednika Srbije izjavio je da je bestidno je da njega koji je Vučića razbio u paramparčad na slobodnoj teritoriji Zlatibora, bivši ministar u Vučićevoj vladi Saša Radulović optužuje za izdaju i podršku aktuelnoj vlasti, a povodom Radulovićeve optužbe da Stamatovićev predstavnik u Republičkoj izbornoj komisiji podržava vlast i legitimiše izbore za predsednika Srbije.

- O tome da je prethodna kampanja bila najneregularnija još od prvih višestranačkih izbora u Srbiji, 1990. godine, govorio sam kada drugi opozicioni kandidati nisu smeli ništa da kažu, sve nadajući se da će nešto ušićariti u toj izbornoj baruštini, a u dva navrata sam, tokom kampanje, i predlagao da se, svi zajedno, sastanemo i porazmislimo o eventualnom bojkotu izbora - naveo je on.

Foto: Beta
Foto: Beta

Stamatović ističe da njegov predstavnik u RIK-u ima striktan nalog od GG "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović" da glasa protiv potvrđivanja preliminarnih izbornih rezultata.

- Pošto postoje različite interpretacije o tome šta će se dalje dešavati na sednicama RIK-a, juče smo, za svaki slučaj, RIK-u dostavili zahtev za zamenu našeg predstavnika u tom telu, o čemu mora da se glasa na sledećoj sednici. Mi nismo i nikada nećemo biti u toj "ekipi" koja, na mala vrata, pokušava da legitimiše veliku izbornu krađu koja je bila samo epilog brutalno neregularne predizborne kampanje - zaključio je Stamatović.

Burna sednica RIK-a

Republička izborna komisija (RIK) imenovala je danas Borislava Mitrovića za člana te komisije ispred Grupe gradjana "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović", umesto dosadašnjeg člana Slobodana Popovca, koji će ubuduće biti zamenik, na sednici koja je protekla u atmosferi burne rasprave i medjusobnih optužbi.

Foto: Tanjug Zoran Žestić
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Novoizabrani član, koji je do sada bio zamenik člana RIK-a, optužio je Popovca da u RIK-u nije radio u interesu predsedničkog kandidata Stamatovića, već u interesu kandidata vlasti Aleksandra Vučića.Popovac je rekao da je iznenadjen zahtevom za smenu zbog nemogućnost obavljanja funkcije, ističuči da to nije razlog, već to što nije podlegao pritiscima da ne glasa za proglašenje izbornih rezultata.On je kazao da je da je Stamatović taj koji je odstupio od svog programa i da on u RIK-u samo štiti Ustav i zakone.Popovac je naveo da smatra da su izbori bili slobodni, demokratski, fer i pošteni, ali da je na njega kao člana RIK-a vršen pririsak i za to optužio članove RIK-a iz Pokreta "Dosta je bilo".

Takodje je ocenio da su dogovori i koalicije koje opozicija pravi zapravo dogovori za rušenje Vučića i države."Oni žele da ono što nisu uspeli kod gradjana sada pokušaju da dobiju na RIK-u. Njihovi programi su različiti, dijametralno suprotni, i ne treba da postoje sporazumi i dogovori kada su u pitanju izbori za predsednika Srbije. Ovo je koalicija za rušenje države i Vučića", rekao je on.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Navode o pritiscima odbacio je član RIK-a iz "Dosta je bilo" Ivan Ninić, koji je rekao da je Popovca samo dva ili tri puta pitao zašto je na sednici glasao protiv politike Milana Stamatovića i njegovog programa."To je kompletna moja komunikacija sa Popovcem i nijednu drugu reč van ove sale nismo razmenili", rekao je Ninić i dodao da je činjenica da od glasa Popovca zavise odluke RIK-a.

Tokom sednice RIK-a, medjusobne optužbe su se čule izmedju Popovca i Mitrovića zbog toga što pravo glasa ima član a ne zamenik, ukoliko su obojica prisutni. Oni su se raspravljali o tome ko ima telefonski broj Stamatovića i ko radi u njegovom interesu, a Mitrović je u jednom momentu odneo mobilni telefon predsedniku RIK-a, kako bi dokazao da je u kontaktu sa Stamatovićem.Mitrović je istakao da niko nije vršio pritisak na Popovca, već da ga je samo zvao Stamatović da apeluje na njega da u RIK-u radi u njegovom interesu, a ne u interesu drugih predsedničkih kandidata.

Foto: Beta
Foto: Beta

Mitrović je poručio Popovcu da je, ukoliko je hteo da bude u drugom izbornom štabu, trebalo da to otvoreno kaže.On je najavio da će podneti i krivičnu prijavu protiv Popovca jer je izneverio poverenje i uvredio i njega i Stamatovića.Član Socijalističke partije Srbije Miljkan Karličić rekao je da je čak i postavljanje pitanja zbog čega neko glasa tako kako glasa jedna vrsta pritiska, dok je predstavnica Srpske napredne stranke Sonja Podunavac rekla da su članovi RIK-a bili svedoci da se pojedinim članovima preti zato što neko priznaje rezultate izbore.ezultate izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track