MILENKOVIĆ U SVOM STILU: Žao mi Vučića! Voleo bih da odspava malo, da se odmori!
Foto: Aleksandar Jovanovic

Glumac i reditelj

MILENKOVIĆ U SVOM STILU: Žao mi Vučića! Voleo bih da odspava malo, da se odmori!

Politika -
Danas smo u Vučićevom vremenu, čoveka koji ne spava i ne prestaje da radi, kaže glumac i reditelj Radoslav Milenković komentarišući trenutno stanje u Srbiji.

"Vučić Izaziva u meni duboko sažaljenje. Voleo bih da odspava malo, da bi potrajao. Ovako se stalno osećam krivim, što on radi i ne spava, jer kako da vi ne spavate? Mene plaši ta nadljudska mera. Mi smo imali ogromnu nadu da će odlaskom Miloševića biti bolje, da će sutra sve da bude pravedno, ali očigleno da to nije moguće. Treba da nas oslobode krivice da se divimo nečijoj natčovečnosti I da sve dobije neku ljudsku meru. Čini mi se da je Marks rekao osam sati radiš, osam sati neke duhovne aktivnosti, osam sati spavaš. Premijer propagira nezdrav život", rekao je Milenković.

Reditelj smatra da i ako dođe do nekog boljitka nećemo moći da ga vidimo.

"Naši dani ne izgledaju dobro, jer su u sve većoj meri ispražnjeni od svega onoga što bi bio susret sa sobom, svest o sebi, forsira se narod, stvara se veliki teret obaveza. Premijer je u pravu - nikada u istoriji sveta nije bilo to da ne valja, a da moraš da voliš – to je malo perverzno", kaže Milenković.

On kaže da smo "mi mali svet" i da moramo da gledamo kako da preživimo i dodaje da to što smo na putu u Evropsku uniju ne mora ništa da znači, jer, kako je rekao, može da budete na putu i da ne stignete nigde ili da stignete umorni.

"Ne znam zašto je važno članstvo u EU. Meni nije važno. Dovoljno sam vaspitan da ne treba neki činovnik iz EU da me uči da poštujem zakon. Važno je političarima. Otvorili smo poglavlje o Kosovu, a imate zemlju u kojoj je osuđeni kriminalac u rijaliti programu. To je sramota. Jedna uličarska logika gde premijer kaže mogu da povećam plate, ali neću. Bili smo primorani da budemo strpljivi i nećemo nikada da budemo ravnopravni sagovornici. Kakvo će biće svakoga od nas biti kad nas jednom dovedu i isporuče u EU, možda ćemo stići ali je mnogo važnije u kakvom stanju putujemo".

Govoreći o stanju u kulturi, Milenković je rekao da država ne razume važnost kulture, "ni na nivou elementarne pismenosti i važnosti kulture u društvu".

"Prvo je vlada odlučila da smanii plate i radnicima u kulturi, a onda je to vratila u nekim malim procentima, osim kulturnim radnicima. Hvala Odboru za kulturu koji je tražio da se i radnicima u kulturi vrati plata, ali Vlada to nije prihvatila. To znači da oni nemaju odnos prema kulturi da je to nešto važno", smatra Milenković.

Milenković kaže da se pozorišta trude da odlazak na predstave ne bude luksuz i da budu dostupna, ali da je pitanje odluke na svakome od nas šta ćemo da potrošimo novac.

(N1info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja