MILORAD DODIK: Ne slažem se uvek sa Vučićem
Foto: Damir Dervišagić

Redovno se čuju

MILORAD DODIK: Ne slažem se uvek sa Vučićem

Politika -
Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske kaže da ceni napore Aleksandra Vučića koje je učinio da Srbiju izvuče iz pozicije učmalosti koja joj je bila nametnuta od međunarodnog faktora

“Nismo se uvek slagali, ali nikada nisam bio u konfliktu sa Aleksandrom Vučićem.” Ovako Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, odgovara na pitanje u kakvim je odnosima sa srpskim premijerom i da li je pitanje referenduma u RS dovelo do napetosti.

- Relativno često se sretnemo i redovno čujemo. Poštujem ga jer smo postigli dosta dogovora, kojih se dosledno držimo, i cenim njegove napore koje je učinio da Srbiju izvuče iz jedne pozicije učmalosti koja joj je bila nametnuta od međunarodnog faktora - kaže Dodik.

On ističe da danas Srbija ima jedno drugo lice u regionu i preuzima ulogu lidera stabilnosti.

- Referendum je bio tema koja je pominjana i sada prilikom posete u Sarajevu. Tako Bakir Izetbegović (član Predsedništva BiH) preti nekim ratom ako bude referenduma, što je čista glupost. Referendum nije secesionistički, već je od političara u BiH dobio predznak nečeg opasnog što nije. Moram reći da tu kod Vučića od svega najviše cenim poziciju neutralnosti, odnosno što se prema RS ne ponaša naredbodavno, već savetodavno - kaže Dodik.

Na pitanje da li je tačno da je rekao da je “Vučić izabrao pogrešnog partnera” sastankom sa Savetom ministara BiH, Dodik kaže da je “Savet pomoćni organ Predsedništva, koji nema nikakve državničke ingerencije, te da bi bilo bolje da je sastanak bio između Vlade Srbije i dve entitetske vlade”.

- Dakle suština izjave je ista - rekao nam je Dodik. Referendum je bio tema koja je pominjana i prilikom posete Vlade Srbije Savetu ministara BiH u Sarajevu, kazao je Dodik

Premijer Vučić je po završetku posete Sarajevu rekao da je stav o referendumu jasno rekao Dodiku u lice i javno, te da ga neće ponavljati u Sarajevu.

- Poštujem ga, on je mnogo inteligentniji, sposobniji i snalažljiviji lider od mene. Ne moramo uvek da se složimo, i kad se ne slažemo, ja mu to uvek kažem, kao i on meni - rekao je Vučić, uz odgovor Izetbegoviću “da kao što njemu nije teško da kaže da priznaje BiH, i drugi treba da kažu da RS postoji”.

Vučić je, još po najavi referenduma, savetovao Dodika da dobro razmisli o referendumu i ukazao mu koliko bi cela ova situacija mogla da nanese štete svim stranama.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže da je evidentno da Vučić smatra da referendum nije poželjan i da je takvu poruku poslao i odlaskom u Sarajevo.

- Taj potez Dodiku nije prijao i to je i izrazio, ali teško da on ima prostora da izražava ozbiljnije političko razmimoilaženje prema Beogradu i neku tenziju - kaže Aleksandra Joksimović.

Pored Sarajeva, referendumu u RS snažno se protivi međunarodna zajednica, smatrajući da bi njegovo održavanje značilo kraj naporima za put BiH u EU.

Referendum na proleće?

Stručna javnost u Banjaluci procenjuje da bi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH najranije mogao da se održi u proleće. Dodikov plan usporili su, naime, bošnjački političari koji su se i po drugi put obratili Ustavnom sudu RS, ovog puta zbog imenovanje Komisije za sprovođenje referenduma.

Patrijarh: Jedinstvo je neophodno

Neophodno je jedinstvo predstavnika srpskog naroda na svim nivoima vlasti u BiH, zaključeno je juče na sastanku patrijarha srpskog Irineja sa Dodikom i srpskim političarima Nedeljkom Čubrilovićem, Mladenom Ivanićem i Mladenom Bosićem. Patrijarh je izjavio da su sagledani svi problemi između predstavnika političkih stranaka u RS, koje je pozvao na uzdržanost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track