MILORAD DODIK: Rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena u SB UN
Foto: Fonet

Iz pouzdanih izvora

MILORAD DODIK: Rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena u SB UN

Politika -
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće usvojiti rezoluciju o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija

BANJALUKA - "Savet bezbednosti neće usvojiti Rezoluciju o Srebrenici. Znam iz pouzdanih izvora. Ali, ako ona i dođe na dnevni red, postoje mehanizmi koji će to onemogućiti", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su "Britanci arogantni prema Srbima iz BiH", i da su "Britanci čak i u trenutku raspada Otomanske imperije podržavali Turke". "Prvo su nam poslali (bivčeg visokog predstavnika) Pedija Ešdauna da uništi Dejton, a sada nam predlažu rezoluciju kojom treba da navučemo istorijski sram na sebe, kao kolektivitet", ocenio je Dodik i ukazao da to "nije politika dobrih namera".

"Stalno nas nazivaju bosanskim Srbima. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi", rekao je još Dodik.

Dodik: Održaćemo referendum o daljem postojanju Suda i Tužilaštva

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da bi u RS trebalo da se održi referendum na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju Sud i Tužilaštvo BiH.

Povod za ovakvu Dodikovu izjavu je to što je Tužilaštvo BiH zatražilo da se ratni bošnjački komandant u Srebrenici Naser Orić izruči Bosni i Hercegovini, ocenivši da je takav zahtev upućen da bi se Orić pustio na slobodu, kao što je to ranije učinjeno u slučaju Ejupa Ganića i generala Jovana Divjaka.

"Ovde se radi o političkoj pokvarenosti. Ako čitava srpska populacija smatra, oseća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi", rekao je Dodik novinarima.

On je najvio da će sledeće sedmice zatražiti da se Narodna skupština RS izjasni o tome da li treba održati referendum o tome da li ;Sud i Tužilaštvo BiH treba i dalje da postoje. Dodik je kazao da će narod RS glasati za ukidanje državnog suda i tužilaštva, i dodao da će na bazi rezultata referenduma biti predložen zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primenjivani u Republici Srpskoj samo ako ih potvrdi parlament RS.

Predsednik RS je rekao da je nadležno tužilaštvo u Bijeljini sprovelo istragu protiv Orića i bilo u završnoj fazi za podizanje optužnice. "Onda je Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmet i zamrznulo ga. Nemamo nikakvo poverenje prema toj instituciji", rekao je Dodik.

Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su činili zločine nad Srbima, dodao je on, onda takvo tužilaštvo ne treba Republici Srpskoj.

Prema njegovim rečima, nepodnišljiv je dalji prenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo, zbog čega je pozvao srpske predstavnike u institucijama BiH "da se uozbilje, jer je nacionalna izdaja put kojim ide". Dodik je poručio da je narod taj koji odlučuje o tome da li će postojati Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja