MINISTAR ODBRANE PONAŠA SE KAO KABADAHIJA: Bato, šta to muljaš?
Foto: Aleksandar Jovan

Mirno

MINISTAR ODBRANE PONAŠA SE KAO KABADAHIJA: Bato, šta to muljaš?

Politika -
To što JKP „Kruševac“ besplatno uređuje površinu oko Generalštaba ostavlja prostora za sumnju da je došlo do trgovine uticajem

BEOGRAD - Postupak kojim se JKP „Kruševac“ obavezao da će u zamenu za gorivo, smeštaj i prevoz radnika urediti površinu oko Generalštaba pod znakom je pitanja i navodi na sumnju da je u pitanju trgovina uticajem ili kršenje propisa, ocenjuju stručnjaci.Oni ovo zaključuju jer je u pitanju preduzeće iz grada na čijem je čelu bio Bratislav Gašić pre funkcije ministra odbrane, ali i zbog činjenice da nije u opisu posla JKP da pruža donatorske usluge.Trange-frangeKako je Kurir juče objavio, za akciju ozelenjavanja prostora oko zgrade Generalštaba zadužen je JKP „Kruševac“, i to na osnovu ugovora o donaciji. Na izvođenju radova angažovani su i kapaciteti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a oni su obezbedili smeštaj, hranu i prevoz radnika.Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da ceo slučaj izaziva sumnju da nije reč o dobročinstvu, ali ukazuje i na mogućnost kršenja propisa."U pitanju je lokalno javno preduzeće, šta ono ima da radi na teritoriji Beograda. Odakle ideja JKP da daje donatorske usluge? To praktično znači da su građani Kruševca častili grad Beograd i njegove građane. Pitanje je da li je njih iko išta pitao, da li bi oni to odobrili? Takođe, nije ni u opisu posla JKP da se bavi besplatnim projektima, sve to ukazuje na neke druge odnose, da neko očekuje nešto zauzvrat. Pitanje je šta jer su u ova vremena dobročinstva retka, ne dešava se često da neko nekom uradi nešto bez para", upozorava Dobrašinović.KorupcijaI Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija kaže da može biti i reči o nekoj vrsti prividnog poklona."Nekad se može reći da je u pitanju neka vrsta prividnog poklona, a u stvari je trgovina uticajem ili nečim drugim. Ako date nekome pomoć i predstavljate se kao dobrotvor, a on vama uzvrati, to onda nije dobročinstvo, već nedozvoljena trgovina uticajem ili korupcija. Treba sa svim podacima i foto-kopijama papira sve istražiti, videti da li su poštovane procedure i o čemu je reč", kaže Goati.(D. L.)

Šta će sve raditiSADE, OZELENJAVAJU...JKP „Kruševac“ angažovan je u radovima na ozelenjavanju prostora ispred zgrada vojnog kompleksa u Ulici kneza Miloša. Ugovor o donaciji zaključen je 23. jula, a kako su objasnili u Ministarstvu odbrane, rezultat je višegodišnje uspešne saradnje grada Kruševca i Vojske Srbije, a koja datira iz vremena kada Bratislav Gašić nije bio ministar odbrane. Obavezali su se da će dati idejno rešenje ozelenjavanja, pripremanja terena, sadnje i izrade travnate površine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track