MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Očekujem dobar i pozitivan izvešštaj EK
Foto: Zorana Jevtić

Redovan godišnji izveštaj u oktobru

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Očekujem dobar i pozitivan izvešštaj EK

Politika -

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evrointergacije Jadranka Joksimović poručila je da očekuje "dobar i generalno pozitivan" godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora.

"Očekujem dobar i generalno pozitivan godišnji izveštaj o napretku, posebno imajući u vidu da smo od prošlogodišnjeg izveštaja otvorili čak četiri poglavlja, od kojih su tri najvažnija politička", rekla je Joksimović nakon što je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport najavio da se izveštaj očekuje krajem oktobra.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pomenuti dokument predstavlja redovan, uobičajan godišnji izveštaj o napretku za zemlje kandidate i one koji su u nekoj fazi pregovora sa EU, a koji se uglavnom objavljuje početkom ili krajem oktobra.

"Pre toga, sredinom septembra, imaćemo redovan sastanak o sprovođenju S SP-a sa predstavnicima Evropske komisije, kada ćemo analizirati neke od tema, koje će verovatno biti deo izveštaja", naglasila je Joksimović.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Majkl Devenport prethodno je danas najavio da se krajem oktobra očekuje godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora i da će izveštaj biti konkretan, pozitivnog tona, ali sa konstruktivnom kritikom na mestima na kojim ima prostora za napredovanje.Devenport je, u razgovoru sa predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić, naveo da očekuje veći broj konkretnih preporuka u Izveštaju koji se tiču političkih pitanja i pravaca u kojem treba da se kreću određene politike Srbije u procesu evrointegracija.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track