Mirović: Pajtić laže, SNS ne promoviše govor mržnje u Vojvodini

Govori bez argumenata

Mirović: Pajtić laže, SNS ne promoviše govor mržnje u Vojvodini

Politika -
SNS nije koristila ni vanpralmanetarne načine borbe kada je nastojala da Pajtić ode sa vlasti, a on se nije usudio čak ni da osudi provokaciju na stadionu

NOVI SAD - Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović odbacio je kao neistinite izjave predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića da je vlast u Republici odgovorna za incidente koji su se dogodili u Vojvodini posle utakmice Srbija-Albanija kao i da SNS u Pokrajini promoviše govor mržnje.

Onaj ko smatra da SNS u Vojvodini promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja i time praktično kaže da SNS stoji iza ovakvih napada, morao bi jasno da kaže kada i gde i kako je to SNS radio. Iako ne koristim takav rečnik, moram da kažem da Bojan Pajtić laže, jer za te svoje izjave nema dokaze i govori bez argumenata - istakao je Mirović posle Pajtićeve izjave da je SNS odgovorna jer, kako je rekao, “već dve godine promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja”.

- Nikada nismo koristili vanparlamentarna sredstva borbe niti grubu reč, osim u situacijama kada smo govorili o teškim zloupotrebama - rekao je Mirović, dodajući da SNS nije koristila ni vanpralmanetarne načine borbe kada je nastojala da Pajtić ode sa vlasti, a on se nije usudio čak ni da osudi provokaciju na stadionu.

Mirović je, na primedbe predsednika LSV Bojana Kostreša da država godinama nije reagovala u ovakvim situacijama, odgovorio da je država reagovala, ali kasno.

- Država je reagovala, ali kasno. Možemo se složiti da treba raditi preventivno kako bismo te negativne pojave sprečili. Vlasnik jedne pekare je zvanično pisao policiji i tražio zaštitu, a policija mu je, takođe dopisom, odgovorila da ne može da ga zaštiti. To je propust policije i ne dopada mi se način na koji je policija reagovala u tom slučaju. Međutim, policija je sada reagovala efikasnije nego ikad. Ipak, treba raditi na preventivi koja je najvažnija - naglasio je Mirović.

Mirović je rekao i da je sticaj okolnosti što su se incidenti dogodili baš u Vojvodini, jer “u Pokrajini ne postoji nikakva posebna klima ili uslovi koji se razlikuju od centralne ili južne Srbije. - Godinama smo živeli u krhkom političkom miljeu, koji je sada počeo da dobija stabilne osnove, te lako obična provokacija, kakva se dogodila na stadionu JNA, izaziva, ne samo u Srbiji nego i u regionu, Crnoj Gori, Makedoniji i KiM, burne reakcije onih koji žele da čine krivična dela. Zato moramo politički delotvorno da radimo na stabilizaciji tog krhkog miljea, kako bi on dugoročno bio sigurniji i predvidljiviji - zaključio je Mirović.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track