Miščevićeva: Srbija dobro zna svoje obaveze u procesu evrointegracija
Foto: Dragana Udovičić

Članstvo u EU strateško opredeljenje

Miščevićeva: Srbija dobro zna svoje obaveze u procesu evrointegracija

Politika -
Šefica pregovaračkog tima rekla da je Srbija u potpunosti spremna za otvaranje poglavlja 32, o finansijskoj kontroli, za šta ima podršku svih zemalja članica, osim Nemačke, koja traži da među prvima bude otvoreno poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

BEOGRAD - Srbija dobro razume svoje obaveze u procesu evropske integracije i nastaviće da usaglašava svoje sa stavovima Unije, rekla je šefica pregovaračkog tima s EU Tanja Miščević.

"Pozivi da se postepeno uskladimo sa zajedničkim stavovima spoljne i bezbednosne politike EU nastaviće se, jer smo tu obavezu preuzeli potpisivanjem i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nemam sumnju da ćemo se tim stavovima sve više približavati svakim danom, jer nam je članstvo u EU strateško opredeljenje, a dobro razumemo svoje obaveze u procesu evropske integracije", rekla je Miščevićeva.

Miščevićeva je rekla da je Srbija u potpunosti spremna za otvaranje poglavlja 32, o finansijskoj kontroli, za šta ima podršku svih zemalja članica, osim Nemačke, koja traži da među prvima bude otvoreno poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je uslov za otvaranje ovog poglavlja davanje saglasnosti za stolicu Kosova u UN i potpisivanje mirovnog sporazuma s Prištinom, Miščevićeva je odgovorila da je uslov za otvaranje ovog poglavlja sprovođenje Briselskog sporazuma, da nema ni pomena o članstvu Kosova u UN i da to ne bi bilo moguće tražiti od Srbije.

"Obaveza iz čitavog procesa, prema Pregovaračkom okviru, jeste sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, ne mirovni sporazum. Pretpostavljamo, mada još radimo na boljem razumevanju ovog poglavlja, da ono treba da bude korišćeno kao još jedan instrument praćenja svega što je dogovoreno i što će ubuduće biti dogovoreno u procesu normalizacije. Međutim, mehanizmi i načini nam nisu još poznati, čekamo da čujemo predlog od EU", objasnila je ona.

Miščevićeva je rekla i da je završen analitički pregled za 22 poglavlja i da će za pola godine prva faza pregovaračkog procesa biti završena."Vrlo nam je važno što za većinu poglavlja znamo gde smo i šta nam je dalje činiti, tako da imamo jasne pregovaračke strategije", navela je Miščevićeva.

Upitana da li će Evropski savet "kazniti" Srbiju zbog krize u Prištini koja koči dijalog i odložiti otvaranje poglavlja za 2015, Miščevićeva je odgovorila da je Srbija već kažnjena, jer od marta nije bilo nijedne runde razgovora."Rekla bih da je Srbija već kažnjena, jer od marta, iako je premijer Vučić odmah po formiranju vlade izrazio spremnost da do dijaloga na najvišem političkom nivou dođe, nije bilo niti jedne runde razgovora. A bez dijaloga neka otvorena pitanja iz normalizacije ne mogu biti rešena. Tek sada članice postaju svesne da Srbija ne sme biti talac procesa, ali je ipak prošlo pola godine", zaključila je Miščevićeva.(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja