MISTERIJA: Nestao čovek koji je otkrio istinu o Srebrenici
Foto: Facebook

Uoči izglasavanja rezolucije u SB UN

MISTERIJA: Nestao čovek koji je otkrio istinu o Srebrenici

Politika -
Aleksander Dorin, autor dela „Srebrenica - kako se zaista desilo“ gde tvrdi da vojnici RS nisu ubili 7.000 civila, već da je stradalo 2.000 vojnika BiH, odveden iz stana. Mesto gde je živeo je opustošeno - izvađen je parket, potpuno rastureni štokovi od vrata, demoliran nameštaj

BEOGRAD - Autor i novinar srpskog porekla Aleksander Dorin, poznat po brojnim studijama koje pobijaju zvaničnu verziju o događajima u Srebrenici iz 1995. godine - da je Vojska RS ubila 7.000 civila, odveden je iz svog stana u Bazelu 17. juna pod još nerazjašnjenim okolnostima.Naime, izdavačka kuća „Ahriman pablišing haus“, koja je objavila Dorinovu knjigu „Srebrenica - kako se zaista zbilo“, postavila je na svoj internet sajt obaveštenje da su švajcarske vlasti uhapsile ovog autora i da se on i dalje nalazi u pritvoru, ali ne znaju gde i ne mogu da stupe u kontakt s njim.- Saznali smo nedavno da su našeg autora Aleksandera Dorina švajcarske vlasti uhapsile pre deset dana i da se on od tada nalazi u zatvorskoj jedinici u Bazelu.

Uhapsila ga vladaVlasti nisu dale nikakve informacije u vezi sa Dorinovim hapšenjem, a mi do sada nismo uspeli da stupimo u kontakt s njim. Jedino što znamo jeste da je Aleksandar Dorin odbio pomoć advokata kog mu je dodelio sud - naveli su u ovoj izdavačkoj kući i dodali da su priče koje su se pojavile u medijima, da su Dorina kidnapovale tajne službe, u stvari samo fantazije čija je uloga da zaštite prave krivce - „pristalice potpuno zavisne, vazalne vlade“.Inače, pravo ime Aleksandera Dorina, koji živi u Bazelu i poseduje švajcarsko državljanstvo, jeste Boris Krljić. On je poznat po tome što je u svojoj knjizi negirao masakr u Srebrenici, tvrdeći da nije tačno da je ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, već da je stradalo oko 2.000 vojnika armije BiH. Ubistva civila, kako tvrdi, nije bilo.Dorin je u januaru 2014. izjavio i da je Zoran Jovanović, koautor njegove poslednje knjige o Srebrenici, umro 13. jula 2013, samo desetak časova pošto mu je javio da je uspeo da otkupi dva snimka koja u znatnoj meri ruše mit o Srebrenici.

Potpuni haosPrema nekim navodima, u Dorinovu kuću je upala grupa od šest policajaca, izvršen je detaljan pretres, izvađen parket, rastureni su štokovi od vrata, demoliran nameštaj. Dorin je uhapšen i odveden na nepoznatu lokaciju.U švajcarskom saveznom ministarstvu pravde i policije juče nismo dobili potvrdu da je Dorin uhapšen, ali u toj instituciji nisu ni isključili tu mogućnost.- Možemo vam samo reći da Dorin nije uhapšen po nalogu saveznog ministarstva pravde (na osnovu međunarodnog zahteva za praćenje i hapšenje). Ne znamo da li je možda uhapšen u vezi sa švajcarskom kriminalnom istragom - poručili su u švajcarskom ministarstvu pravde, dok su u PR službi švajcarske vlade poručili da su pitanja prosledili nadležnima.

Aleksandar PavićNE MOŽEMO DA GA NAĐEMOAleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture je u kontaktu sa Dorinom bio do 15. juna, a onda je neočekivano prekinuta svaka komunikacija.- Sa Dorinom smo bili u kontaktu povodom konferencije o Srebrenici koju Fond i državni Muzej žrtava genocida organizuju u subotu. Bilo je reči da se Dorin putem video-snimka oglasi na konferenciji i razmenili smo više mejlova, a onda je svaka komunikacija prestala - navodi Pavić.

UkratkoALEKSANDER DORINŠvajcarac srpskog poreklapisao o stravičnim stradanjima Srba u selima oko Srebrenicegovorio o manipulacijama sa brojevima poginulih na muslimanskoj straninjegov stav je da su Srebrenicu izmislili Klinton i Izetbegovićdogađaje u Srebrenici istraživao punih 14 godinamuslimani iz Bazela pretili mu sačekušom

Holanđani otkrivajuTAJNI SPORAZUM SAD, VB I FRANCUSKE O SREBRENICISAD, Francuska i Veliku Britanija su u leto 1995. tajnim sporazumom uskratile obećanu vazdušnu podršku holandskom bataljonu Unprofora u enklavi, piše holandski dnevnik Alhemajne dahblad ističući da je posle 20 godina otkrivena najveća misterija o padu Srebrenice:- Amerikanci, Francuzi i Britanci odlučili su da više ne šalju avijaciju kako bi sprečili da britanski i francuski „plavi šlemovi“, koje su kao taoce držali bosanski Srbi, budu streljani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja