MONTGOMERI O UTICAJU BREGZITA NA SRBIJU: Rusija je srećna, ali će dobiti samo koliko joj Srbi daju
Foto: Zorana Jevtic

Bivši ambasador SAD podstiče srpske evrointegracije

MONTGOMERI O UTICAJU BREGZITA NA SRBIJU: Rusija je srećna, ali će dobiti samo koliko joj Srbi daju

Politika -

Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji, prokomentarisao je uticaj Bregzita na Srbiju, Evropu i svet.

Efekat Bregzita utiče na sve, a Srbija nije izuzetak. Bivši ambasador SAD ističe da je ovo trenutak kada naša zemlja treba da "pritisne pun gas ka EU".

"Vaši premijer i predsednik su jasno podvukli da je Srbija na evropskom putu, Mogu samo da kažem da se slažem sa njima, i da je to kurs kojim treba da plovi vaš brod, punom brzinom. Odgovorni u EU će sada biti dodatno motivisani da pokažu kako se ništa nije promenilo, i to treba da iskoristite. Vaša budućnost je u EU", nema dilemu Montgomeri.

Nezaobilazna tema u ovoj priči je svakako Rusija.

"Rusija je srećna zbog Bregzita, naročito zbog toga što je Britanija bila možda i najglasniji zagovaralac evropskih sankcija Kremlju. Sada kada su Britanci van igre, pojedine EU članice koje simpatišu Rusiju osećaće slobodu da zauzmu drugačiji stav. Što se tiče pojačanog ruskog uticaja u Srbiji nakon Bregzita, reći ću vam sledeće: Rusija će dobiti onoliko koliko joj Srbi daju. Ako pratite premijerov put, ništa značajno se neće promeniti", ističe Vilijam Montgomeri.

Montgomeri je siguran da će istoričari u svojim spisima istaći 23. jun kao jedan od najznačajnijih događaja našeg vremena, i dodaje da niko nema predstavu šta će se sledeće dogoditi.

"Bregzit je epohalan događaj. Unija nema odgovarajući pristup rešenju "problema Bregzit". Vlada veliko razjedinjenje: neki bi da kazne Britaniju i što pre je isteraju iz EU, dok drugi gledaju da to pitanje stave sa strane i rešavaju goruće probleme poput migracije. Oni najmudriji su svesni da se frustracija i nezadovoljstvo koji su doveli do Bregzita mogu proširiti na ostatak EU, te rade na strategiji koja bi to sprečila. Oni koji traže tačno predviđanje ostaće razočarani, jer niko nema pojma šta će se sledeće desiti, uveravam vas", završio je Montgomeri.

(Blic/V. Filipović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track