MULJAČINA: Tajkuni dali 20 miliona evra za crni fond demokrata!
Foto: Kurir

Odakle su se slivale ogromne pare u DS

MULJAČINA: Tajkuni dali 20 miliona evra za crni fond demokrata!

Politika -

Vodeći biznismeni tokom vlasti DS širili svoje imperije tako što su upumpavali pare u njihovu tajnu kasu. S tajkunskim milionima poslednji je imao dodir bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, koji i dalje odbija da odgovori gde je novac

Crni fond Demokratske stranke, težak oko 20 miliona evra, napunili su vodeći srpski tajkuni, koji su tokom vlasti demokrata širili svoje imperije, otkriva Kurir. Naš izvor objašnjava da je 2010, odlukom tadašnjeg državnog vrha, pre svih Borisa Tadića i Vuka Jeremića, sprovedena velika donatorska akcija, u kojoj je od najaktivnijih biznismena u tom trenutku traženo da odreše kesu i daju novac kojim bi DS obezbedio američku podršku i opstanak na vlasti pred nastupajuće izbore.Kako smo juče objavili, milioni koji su se tom prilikom slili u kasu demokrata misteriozno su nestali odmah pošto je propala ideja da se ovim sredstvima investira u kampanju Rama Emanuela, bliskog saradnika Baraka Obame, koji je tad ulazio u trku za guvernera Čikaga.

Prema saznanjima Kurira, bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić glavni je osumnjičeni da je sklonio ovo bogatstvo, s obzirom na to da je bio poslednji koji je imao uvid u crni fond.

- Jeremić nikad nije jasno objasnio odakle se finansira njegov Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj - napominje naš izvor.Jeremić je, kako uverava naš sagovornik, bio operativac broj jedan u ovoj misiji zbog odličnih veza sa Emanuelom, koji je, upravo zahvaljujući njegovoj urgenciji, prethodno uguran u Srpski kokus u Kongresu.O tajnim donacijama, poput ove kojom je DS punio stranačku kasu, niko ni danas ne želi da govori.Kako tvrde u „Delti“, Miroslav Mišković nije učestvovao u ovoj akciji sakupljanja novca, niti je vlasnik „Delte“ 2010. i 2011. finansijski pomagao DS i Tadiću.- Gospodina Miškovića niko nije zvao da donira novac, a nije mu poznato ni da je fond o kojem govorite postojao - rekli su nam Miškovićevi saradnici.Biznismeni Milan Beko i Miroslav Bogićević nisu odgovarali na naše pozive, a bivši Tadićevi i Jeremićevi saborci tvrde da nikad nisu čuli za ove pare.Borko Stefanović čudi se da je toliki novac mogao lako da se sakrije, ali priznaje i da mu nije jasno odakle Jeremiću pare za nevladinu organizaciju.- Ako govorimo o 20 miliona evra, moram da priznam da nikad nisam imao dodira s tolikom sumom, niti znam da je Jeremić bio u blizini takvog novca. Priča o tim milionima mi je u rangu one da imamo milijarde na Kipru, o kojima zna svega nekoliko ljudi. Ne može to tek tako da se sakrije. E sad, sasvim je drugo pitanje od kojih finansija je Jeremić pokrenuo svoju nevladinu organizaciju. To je pitanje za njega, a ja o tome ne mogu ni da nagađam - izjavio je Stefanović.Upitan da prokomentariše ulogu Vuka Jeremića u raspolaganju ovim novcem i objasni kako je obezbedio finansije za svoj CIRSD, Bojan Pajtić imao je kratak odgovor:- Zaista mi ništa od toga nije poznato.Ni Dragan Šutanovac juče nije imao odgovore na pitanja o zakulisnom finansiranju DS.- Nemam nikakva saznanja o crnim fondovima niti sam se bavio time da li je i odakle novac stizao u stranku - rekao nam je Šutanovac.

Maca pojela jezikTADIĆ I JEREMIĆ BRANE SE ĆUTANJEMNi Boris Tadić ni Vuk Jeremić juče nisu odgovarali na naša pitanja o poreklu novca koji je DS imao 2010. i 2011. i o tome ko je i kako njime raspolagao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track