NA POZIV IVANIĆA: Nikolić u poseti Sarajevu u februaru
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Saradnja BiH i Srbije

NA POZIV IVANIĆA: Nikolić u poseti Sarajevu u februaru

Politika -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiće Sarajevo najverovatnije u februaru 2017.

Nikolića je danas u posetu Sarajevu pozvao predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

"Nadam se da ćemo imati tu posetu u februaru i time pokazati mogućnost da odnosi BiH i Srbije nastave dalje i da se još pozitivnije razvijaju", rekao je Ivanić novinarima posle sastanka sa Nikolićem u Predsedništvu Srbije.

Ivanić je rekao da je o pozivu razgovarao i s ostalim članovima Predsedništva BiH i da ima njihovu podršku, dodajući da " bez saglasnosti njih trojice teško šta može biti ostvareno u BiH ".

"Meni je stalo da Nikolić bude prisutan u Sarajevu, jer je to neka vrsta nacionalnog identiteta i dobrih odnosa dve zemlje", kazao je srpski član Predsedništva BiH podsetivši da je prethodna dogovorena poseta otkazana zbog privođenja Nasera Orića i "neke vrste povređenosti koja je dolazila iz Sarajeva".

Ivanić je rekao da BiH nije samo ekonomski nego i politički partner Srbije na prostoru Balkana, a da je Srbija važna za BiH i RS zato što tamo živi značajan broj srpskog naroda kojem je stalo do dobrih odnosa s Beogradom.

"Interes BiH u celini, a posebno RS je da se još više povežemo" izjavio je Ivanić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nikolić i Ivanić su razgovarali i o odnosima BiH i Srbije i Republike Srpske i Srbije.

"Srbija je emotivno vezana za Srbe u RS ali i da poštuje integritet i celinu BiH i ništa neće uraditi da to ugrozi", rekao je Ivanić. "O mogućnosti održavanja trojnog sastanka lidera Srbije, BiH i Hrvatske nije bilo reči na današnjem sastanku", rekao je Ivanić ocenivši da se još nisu stvorili uslovi za to.

" Svi bilateralni susreti su važni, ali trougao Zagreb - Beograd - Sarajevo pruža garanciju stabilnosti u regionu ", rekao je Ivanić i dodao da će jednog dana takav sastanak morati da bude održan, ali da za sada nije bilo pozitivnih reakcija na njegov predlog.

Ivanić je ocenio da je stanje u regionu najlošije u poslednjih 20-ak godina i da neke stvari koje su bile moguće pre 10 -15 godina danas više nisu.

"Pretpostavka da se stvari vrate u normalu jeste odustajanje od ekstremističkih političkih pogleda i pristupa", izjavio je Ivanić.Dodao je da su izbori u regionu prošli "manje-više svuda", ali da ne msilim da su izbori bili pravi razlog takvih stavova.

" Izbori su bili lepo opravdanje, ali je dobar deo političara na sceni prevše suštinski i ideološki orijentisan na sukob kao način ostanka na vlasti ", kazao je Ivanić.

Na sastanku s Nikolićem razgovarao je i o infrastrukturnim radovima kojima bi se više približile Srbija i istočni deo BiH, uključujući povezivanje autoputa Beograd-Zagreb s Bijeljinom, rekonstrukciju pruge Sarajevo - Beograd preko Zvornika i Loznice i brzi put koji bi vezu Sarajeva sa Beogradom priključio na auto-put Čačak-Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track