NA SAMITU U BEČU: Srbija kandiduje 3 saobraćajna projekta
Foto: Beta

Vrednost oko 5 milijardi evra

NA SAMITU U BEČU: Srbija kandiduje 3 saobraćajna projekta

Politika -
Kako su rekli u tom ministarstvu, reč je o autoputevima Niš - Priština - Drač i Beograd - Podgorica - Tirana i pruzi Beograd - Podgorica - Skadar - Tirana

BEOGRAD - Srbija će na Samitu Zapadnog Balkana u Beču kandidovati tri regionalna projekta izgradnje saobraćajne infrastrukture, vrednosti oko 5 milijardi evra, rečeno je danas u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Kako su rekli u tom ministarstvu, reč je o autoputevima Niš - Priština - Drač i Beograd - Podgorica - Tirana i pruzi Beograd - Podgorica - Skadar - Tirana.

Na samitu u Beču bi na osnovu definisane osnovne transportne mreže Zapadnog Balkana trebalo da se potvrdi koji će projeki od regionalnog značaja dobiti podršku EU kroz pretpristupne fondove, rekli su u ministarstvu. Ministarstvo je navelo da je na putnom pravcu Niš – Priština – Drač, od ukupno 384 kilometra, izgrađeno 234 kilometra autoputa, a za završetak cele deonice potrebne su investicije vrednosti jedne milijarde evra.

Za deonicu od Niša do Merdada koja je u nadležnosti Beograda, urađena je prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom. Od analiziranih opcija na tom pravcu kao najbolja pokazala se trasa Niš - Merošina - Prokuplje - Pločnik - Kuršumlija - Merdare u dužini od 77 kilometara, za koju bi izgradnja koštala od 732 milione do 855 miliona evra, u zavisnosi od toga da li je izgradnja fazna ili ne.

Drugi autoput koji će biti kandidovan, povezao bi glavne gradove Srbije, Crne Gore i Albanije i bio bi dug 604 kilometra, od čega bi 259 kilometara bilo u Srbiji. Procenjena vrednost investicije je 3,8 milijardi evra.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navelo je da će kao prioritetan projekat saobraćajne infrastrukture biti predložena i rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd - Podgorica - Skoplje - Tirana. Kako su podsetili, Srbija će rekonstrukciju deonice od Beograda od granice sa Crnom Gorom, dužine 286 kilometara finansirati sa 200 miliona dolara iz ruskog kredita. Početak radova na toj jednokolosečnoj elektrifikovanoj pruzi predviđen je za 2016. godinu.

Postojeća pruga od Podgorice do Tirane je jednokolosečna i neeliktrificirana i u veoma lošem stanu, a to je i jedina pruga kojom je Albanija povezana sa Evropom. Dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu okupiće danas i sutra u Beču premijere i ministre spoljnih poslova i ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track