NAJ: SAD ne bi stavile veto na izbor Jeremića za izbor generalnog sekretara
Foto: Aleksandar Jovanović

Podrška

NAJ: SAD ne bi stavile veto na izbor Jeremića za izbor generalnog sekretara

Politika -
BEOGRAD - Nekadašnji dekan Kenedijeve škole za državnu upravu na Harvardu Džozef Naj izjavio je da bi izbor Vuka Jeremića na funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija bila odlična stvar, i za Srbiju, i za UN.

Jedan od najvećih stručnjaka za svetsku politiku, koji je ujedno bio i profesor Jeremiću, smatra da Sjedinjene Američke Države ne bi pravile problem u izboru njegovog nekadašnjeg studenta.

"Nisam stručnjak za UN, i ne znam šta se zbiva sa izborom novog generalnog sekretara, ali mogu da kažem da je on bio moj student, da mislim da je jako pametan i da bi njegov izbor bio odlična stvar za Srbiju i UN. Ne znam zašto bi SAD uložile veto na njegov izbor, ali opet, s druge strane, ne znam ni koga Stejt department želi", rekao je Naj.

Govoreći o izazovima SAD kada je reč o spoljnoj politici Naj je dodao da ta zemlja ima obavezu da sprečava prelivanje haosa i destabilicije regiona, poput one koja se dešava u Evropi zbog rata u Siriji.

"Mislim da američka vlada sa drugim vladama treba da suzbija Islamsku državu (ID) i traži političko rešenje. To bi bilo sprečavanje haosa", rekao je Naj.

Upitan da li su SAD izgubile moralni kredibilitet za širenje demokratije, Naj smatra da ta država nikada nije ni imala kredibilitet da bilo kome to nameće.

"Demokratija je nešto što zemlje moraju da žele, to im se ne može nametati sa strane. Bolje je probati sa mekom moći, dakle bolje je da dajemo primer našim praktikovanjem demokratije kod kuće i da tako demokratiju učinimo privlačnom drugima", rekao je Naj.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track