NAJBOLJE IZ SRBIJE: Kolce i srpski specijaliteti za Angelu Merkel
Foto: AP

Doček kancelarke

NAJBOLJE IZ SRBIJE: Kolce i srpski specijaliteti za Angelu Merkel

Politika -
Najbolje iz Srbije. Ovim rečima se može opisati ono što se u Beogradu večeras sprema za nemačku kancelarku Angelu Merkel

Merkelova, najmoćnija političarka Evrope, u srpsku prestonicu stiže u kasnim popodnevnim satima, a svečani doček, sa gardistima Vojske Srbije i premijerom Aleksandrom Vučićem biće organizovan u Palati „Srbija“.

Sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Merkelove, kojem će prisustvovati i njihovi spoljnopolitički savetnici Tanja Jović i Kristof Hojzgen.

Potom sledi upravo ono „najbolje iz Srbije“ - večera u vili „Bokeljka“ na Dedinju. Angelu Merkel tamo će dočekati osam srpskih folklornih grupa, koji će joj u pet minuta predstaviti narodne nošnje i igre iz Srbije. Po nalogu premijera, biće služena isključivo hrana i pića iz Srbije, od predjela, glavnog jela, deserta do vina i vode.

Gostima iz Nemačke, kancelarki i njenoj delegaciji služiće se vina iz poznatih srpskih podruma Aleksandrović, Kovačević, Radovanović i Dibonis.

Sastav srpske delegacije na večeri takođe će biti zanimljiv - osim članova svog kabineta, Vučić je u „Bokeljku“ kod Merkelove pozvao još samo ministre spoljnih poslova i finansija Ivicu Dačića i Dušana Vujovića, ali i zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Kancelarka će prespavati u hotelu „Hajat“, gde će u četvrtak rano ujutru imati radni doručak s predstavnicima nevladinog sektora u Srbiji. Kako saznajemo, sa Angelom Merkel će razgovarati Milan Antonijević (Komitet pravnika za ljudska prava), Maja Bobić (Evropski pokret u Srbiji) i Maja Stojanović (Građanske inicijative).

.Na kraju posete, takođe sutra pre podne, Angela Merkel će u Palati „Srbija“ imati kraći sastanak sa Tomislavom Nikolićem.

U svim razgovorima će dominirati tri teme - dijalog s Prištinom, otvaranje poglavlja sa EU i ekonomija. Iz više obaveštenih izvora se saznaje da će Merkelova pohvaliti ekonomske reforme, ali da će je vrlo zanimati i stanje ljudskih prava u Srbiji.

Zbog dolaska kancelarke Nemačke, bezbednost će biti podignuta na najviši nivo i aktiviran je takozvani Plan 1. To, između ostalog, podrazumeva oko 2.000 policajaca na ulicama Beograda i razmeštanje više od stotinu snajperista na maršruti kretanja nemačke gošće.

Vučić: Veliki dan

Dolazak Angele Merkel je veliki dan za Srbiju i veliki dan za mene lično, kaže premijer Aleksandar Vučić koji će se večeras sastati sa kancelarkom.

- Uveren sam da se Srbija i naša Vlada svojim radom nisu obrukali i da smo svojim zalaganjem, odgovornošću i ozbiljnošću u merama koje sprovodimo pokazali da imamo bar malo one nemačke doze discipline i preduzetništva - ističe premijer

Dobra volja za dogovore

Kako navode diplomatski izvori, Merkelova ne može da dozvoli da joj posle Grčke propadne još jedan EU projekat.

- Kancelarka želi napredak u dijalogu Beograda i Prištine. U Berlinu je bila veoma oštra prema Tačiju i Mustafi, kritikovala ih je zbog nespremnosti za dijalog i zapretila uskraćivanjem pomoći EU. U Beogradu se, međutim, ne očekuju oštri tonovi. Ona će izraziti razumevanje i podršku za dogovore, a isto se očekuje od srpske strane - kažu dobro obavešteni zapadni diplomatski izvori.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja