NAMEŠTAO POSAO: Predsednik Nikolić kupovao paketiće od ženinih sponzora

Ovako Tomislav Nikolić trguje

NAMEŠTAO POSAO: Predsednik Nikolić kupovao paketiće od ženinih sponzora

Politika -
Šef države parama građana kupuje novogodišnje poklone od „Pilot toja“, firme koja otvoreno sponzoriše fondaciju prve dame, iako su skuplji od drugih

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kupovao je novogodišnje paketiće za decu zaposlenih u Predsedništvu od „Pilot toja“, preduzeća koje je bilo donator fondacije njegove supruge Dragice.

Za to je iz džepova poreskih obveznika izbijeno tačno 343.200 dinara, odnosno 8.800 po paketiću, što je skoro duplo skuplje nego pre dve godine.Naime, od 2012. i izbora Nikolića za predsednika, Predsedništvo nabavlja paketiće od firme „Pilot toy“, koja je na svom sajtu u decembru 2013. navela da je „kao i prethodnih godina, i ove godine sponzor prve dame gospođe Dragice Nikolić“, otkriva CINS. Inače, pre Nikolićevog dolaska na vlast paketići su kupovani od kompanija „Deksi ko“, „Ofi kompani“ i „Soko Štark“.Duplo skuplji paketićiOsim toga, s Nikolićevim dolaskom porasla je i suma koja se izdvaja za paketiće, pa su tako za 2015. oni nabavljani po ceni od 8.800 dinara, što je skoro duplo skuplje nego pre dve godine, kad su koštali 4.700.Darko Popović, direktor i suvlasnik „Pilot toja“, ne zna kako je tačno njegova firma uspostavila saradnju s generalnim sekretarijatom jer, kako kaže, konkuriše na više od 50 tendera godišnje i ima 15 komercijalista koji nude robu. Uz to napominje da je ono što je dobijeno u poslu s Predsedništvom „sitno“ u poređenju s drugim poslovima firme.- Verujte mi, to je potpuno smešno. Ja cenim svakog klijenta. Meni je klijent i od 50.000 cenjen, ali ja ne živim od tog klijenta - kaže Popović.

Kiti se tuđim parama Dragica Nikolić deli paketiće
Kiti se tuđim parama Dragica Nikolić deli paketiće

Pred 2014. Dragica Nikolić je 44 paketića koje je obezbedio „Pilot toj“ podelila u Domu za decu i omladinu „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi, navodi se na internet stranici supruge predsednika.Nikolići ćuteDok je govorio o pomoći fondaciji Dragice Nikolić, Popović je rekao da je postojala samo jedna donacija iako je na njihovom sajtu donedavno pisalo da su i ranije sponzorisali prvu damu. To je, naglašava on, napisala njegova služba za marketing da „napumpaju zbog renomea firme“.- Odgovorno vam tvrdim da ja mislim da smo mi njima samo jednom dali i to je toliko beznačajno bilo da, verujte mi, to nije... Mislim, na kraju krajeva, ne znam ni šta je tu sporno. Čak i da smo davali pet godina, to je moja roba. Imam pravo da robu dam kome hoću - kaže Popović i dodaje da su ih iz fondacije zvali i sledeće godine i tražili paketiće, ali da nisu mogli da im daju.U Predsedništvu i fondaciji Dragice Nikolić nisu želeli da govore o ovoj temi.

Ljubomir MadžarŠTEDNJA NE VAŽI ZA SVEDok je Predsedništvo delilo paketiće, veliki broj institucija zbog štednje ove godine to nije mogao da učini. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da su paketići sitan izdatak, ali da on ima drugu, simboličku stranu.- Ako iz centra vlasti insistiraju na štednji, na racionalnosti i kresanju troškova, onda bi oni trebalo da postave primer - kaže Madžar.

Propao posao „Pilot toja“ZORANA SRUŠILA TENDER EPS„Elektroprivreda Srbije“ je 2012. zbog pritiska javnosti morala da poništi nabavku 13.396 paketića, ukupne vrednosti 80,4 miliona dinara, koju je posle tendera dobila kompanija „Pilot toj“. Taj tender je poništila ministarka Zorana Mihajlović jer se jedan od učesnika žalio. „Pilot toj“ je bila jedna od pet kompanija ponuđača na tenderu, a zanimljivo je da su sve dale istu cenu od 6.000 dinara po paketiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track