NAPETO U BRISELU: Udaljeni stavovi Beograda i Prištine
Foto: Ap

Zastoj

NAPETO U BRISELU: Udaljeni stavovi Beograda i Prištine

Politika -
Pregovori Beograda i Prištine u Briselu traju više od četiri sata, atmosfera je veoma napeta, a očekuje se da dijalog potraje još nekoliko sati

Dogovoren je samo memorandum o razumevanju o osiguranju vozila, dok su po pitanju Zajednice srpskih opština stavovi Beograda i Prištine i dalje veoma udaljeni.

“Atmosfera je napeta i teška zbog velikih očekivanja od razgovora. Naša delegacija ulaže puno napora da se postignu određeni rezultati, da se približe stavovi i ostvari napredak. ZSO je ključno pitanje, ključni su zakonski okvir i nadležnost ZSO.

Srpska strana pokušava da nađe kopromisno rešenje i uslove da se usvoje principi za ustanovljenje ZSO“, kaže general Dragan Vladisavljević, šef Kancelarije za koordinacije poslova u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

On je prisustvovao delu razgovora o energetici i kaže da je prištinska strana pokušala da izađe iz tehničkog dela razgovora.

“Pokušali su da pređu na pitanje imovine, da jednim potezom reše pitanje Gazivoda, Valača i da distributivni sistem na severu KiM preuzmu od Srba u svoje vlasništvo.

Stav naše strane je da je ovo pitanje o kom se ne može pregovarati. Predstavnici EU pokušavaju da nađu kompromisno rešenje za obe strane. Verujem da će naša delegacija uraditi sve da dođe do rešenja jer su u igri veliki ulozi sa obe strane“, zaključio je Vladisavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track