GODIŠNJICA STRADANJA U PODRINJU: Ne krijte dželate poklanih Srba!

Komemorativni skup

GODIŠNJICA STRADANJA U PODRINJU: Ne krijte dželate poklanih Srba!

Politika -
Mrtvi ne daju živima da lažu i da zaborave. Koliko stotina hiljada pobijenih, poklanih i proteranih Srba treba da padne pa da se neko izvini u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu, upitao je ministar Vlade Srbije

BEOGRAD - U Bratuncu je juče održan komemorativni skup povodom 23-godišnjice od velikog stradanja srpskog stanovništva na Petrovdan 1992. i u znak sećanja na sve Srbe Srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici Armije BiH.Parastos je na bratunačkom gradskom groblju služen za 3.276 srpskih civila i vojnika, a prisutnima su se obratili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Zapalio sveću... Zoran Krasić
Zapalio sveću... Zoran Krasić

Majke u crniniVulin se osvrnuo na moguće usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN, poručivši onima koji, kako je rekao, srpskom narodu sude bez suda i sudije, bez prava na reč odbranu, da bi, pre nego što uz ime srpskog naroda dodaju reč „genocid“, bilo pravedno da su došli u Bratunac da pitaju majke zašto nikada neće skinuti crninu.- Bilo bi pravedno da kažete zašto srpske žrtve nemaju pravo da saznaju ime dželata. Mrtvi ne daju živima da lažu i da zaborave, a pre nego što se odbije najhrabrija ponuda srpskog vođe, kakva je dobijena od Aleksandra Vučića, bilo bi pravedno da se sasluša i posluša, pognu glave i da se pođe njegovim primerom - rekao je Vulin i dodao:Odsečene glave- Koliko stotina hiljada pobijenih, poklanih i proteranih Srba treba da padne pa da se već jednom neko izvini u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu. Koliko stotina hiljada Srba mora da umre u vekovima iza i ispred nas, da vođa nekog drugog naroda u nekoj molitvi poklekne i kaže Srbima: „Oprostite za grehe mojih otaca i moje braće.“Vulin je naveo i da je istina da prva glava nije odsečena u Siriji, Avganistanu ili Iraku, već na ovim prostorima, i to pred očima čitavog sveta, koji je okretao pogled i tražio istinu koja će opravdati stvaranje novih država, komadanje i bombardovanje.Srbi da se okupe- Prvu hrišćansku, srpsku odsečenu glavu, glavu Dragana Popovića, podiglo je zlo baš ovde, da čitav svet vidi šta je put džihada, zla i mržnje. Svet je tada okrenuo glavu i nije gledao iskopanim očima Slobodana Ilića kakva se poruka upućuje. Neka sada svet pogleda i vidi - rekao je Vulin.Milorad Dodik je istakao da Srbi treba da se okupe ne samo u sećanju nego i u političkoj borbi za jačanje njihovog statusa koji garantuje Dejtonski sporazum.- Srbe ne interesuje BiH, u kojoj nisu ravnopravni - istakao je predsednik Republike Srpske.

Naser Orić
Naser Orić

ZVERSTVA ORIĆEVIH SNAGABez jednog ili oba roditelja ostalo oko 800 srpske deceOko 5.400 porodica ostalo bez pokretne i nepokretne imovineVojnici pod komandom Nasera Orića veće napade su uglavnom izvodili na značajne pravoslavne praznike: Božić, Srpsku novu godinu, Ðurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, NikoljdanNa području Srebrenice napadnuto je 21 selo, u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civilaU napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno najmanje 560 srpskih civila

Jako obezbeđenjePOLICIJA U PRIPRAVNOSTI ZBOG TERORISTAParastos u Bratuncu juče su obezbeđivale jake policijske snage, što i ne čudi budući da su u Republici Srpskoj mere bezbednosti podignute na viši nivo zbog mogućih terorističkih napada. Podsetimo, nedavno je vehabija Nerdin Ibrić u Zvorniku ubio policajca Dragana Ðurića i ranio dvojicu njegovih kolega, a taj grad se nalazi na samo 40 kilometara od Bratunca.

Pogazio rečBAKIR IZETBEGOVIĆ NIJE DOŠAOOsim Vulina i Dodika, obeležavanju godišnjice prisustvovali su ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, ministri i delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik predsedavajućeg Predsedništva BiH, predstavnici OEBS, zatim predstavnik opozicione SRS Zoran Krasić, kao i porodice stradalih, te brojna boračka udruženja nastala nakon odbrambeno-otadžbinskog rata. Iako je pre nekoliko dana Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, izjavio da je spreman da ode na svako mesto stradanja Srba u BiH, on se juče nije pojavio u Bratuncu. Izetbegović je, inače, nedavno pokrenuo i inicijativu za obilazak mesta stradanja svih naroda u BiH, ali je propustio priliku da to u Bratuncu pokaže i na delu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track