NE PRESTAJE S PROVOKACIJAMA: Edi Rama hoće da otcepi jug Srbije!

Albanski premijer opet gura prst u oko

NE PRESTAJE S PROVOKACIJAMA: Edi Rama hoće da otcepi jug Srbije!

Politika -
Rešite problem Albanaca s juga, inače teško u EU. Neću dozvoliti asimilaciju Albanaca na jugu Srbije, pripretio Rama. Sramota je što Srbe poredi s Albancima u Preševu jer su oni pripadnici većinskog, a ne manjinskog naroda, zgroženi su analitičari

BEOGRAD - Premijer Albanije Edi Rama nastavio je i juče da provocira Srbiju, te je prilikom posete Preševu poručio da neće dozvoliti asimilaciju tamošnjih Albanaca i da će podržati rešavanje njihovih problema, koje je suštinsko na putu približavanja Srbije ka EU.Rama je pred tamošnjim žiteljima govorio skoro sat vremena, a za govornicom za kojom je stajao nije bilo nacionalnih obeležja ni Srbije ni Albanije. Dočekalo ga je nešto više od hiljadu građana, kojima je poručio da iako Albanija ima teškoće u saradnji sa Srbijom, neće odustati od dijaloga.

Pokazao svoj nivo... Edi Rama u Preševu
Pokazao svoj nivo... Edi Rama u Preševu

Čist otrov- Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manja prava nego Srbi na Kosovu. Albanija će podržati rešavanje problema u Preševskoj dolini koje je suštinsko na putu približavanja Srbije ka EU i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području - upozorio je Rama.Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je ova Ramina provokacija još jača od one koju je izgovorio u Palati Srbije - da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

Doček... Albanske zastave na jugu Srbije
Doček... Albanske zastave na jugu Srbije

Zabranjeni grad- Ramina izjava je čist cinizam jer on dolazi iz zemlje u kojoj su Srbima za vreme Envera Hodže promenjena prezimena i kojima se i dalje ne dozvoljava da se izjasne kao pripadnici srpske nacionalne manjine. Pritom, potpuno je neprimereno da Srbe s Kosova poredi s Albancima u Preševu jer su oni pripadnici većinskog, a ne manjinskog naroda - kaže Anđelković.Rama je inače rekao i da je s premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o načinu na koji će se rešiti poteškoće u vezi s nabavkom udžbenika na albanskom jeziku i da mu je on obećao da će to biti rešeno.- Nadam se da će održati reč jer neće želeti da mu posle kažem da nije održao reč. A onda neće moći da kaže da je to provokacija - pokušao je da bude duhovit Rama.Premijera Albanije dočekali su predsednici opština Preševo i Bujanovac Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, lideri svih tamošnjih albanskih partija i poslanici Riza Haljimi i Šajip Kamberi. On je na sednici svih albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije proglašen za počasnog građanina Preševa. Zbog njegove posete Preševo je juče bilo „zabranjeni grad“ - na ulicama nije bilo Srba, jake policijske snage bile su stacionirane po celoj opštini, dok je auto-put Niš-Skoplje od Vranja do Preševa bio potpuno blokiran za saobraćaj.

Ocena posete Edija Rame SrbijiMaja Kocijančić, zvaničnik EU preokret odnosaEU očekuje da vođe dve zemlje iskažu političku odvažnost, tako da se okrenu budućnosti i ponovo izgrade veze posle toliko godina. Mi imamo u vidu da je to prva takva poseta posle 68 godina, ali bi to označilo novu povoljnu promenu u regionalnom dijalogu.Enver Hodžaj, šef diplomatije Kosova sporazum, pa priznavanje KosovaMirovni sporazum sa Srbijom jednom i zauvek zatvorio bi loše poglavlje. Trebalo bi da vodi priznanju Kosova, našem prijemu u međunarodne organizacije, uključujući i UN, i uspostavljanju diplomatskih odnosa Beograda i Prištine.Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije bez iskoraka u odnosimaPoseta Edija Rame nije ostvarila svoj cilj jer „nije donela iskorak“ u unapređenju odnosa dve zemlje. Njegov dolazak dugo je najavljivan kao početak procesa normalizacije odnosa Srbije i Albanije. Međutim, nismo napravili nikakav iskorak nije ostvaren cilj.Hašim Tači, premijer Kosova Ramina poseta istorijskaOva poseta je konkretan korak ka poboljšanju odnosa između dve zemlje i stvaranju klime dobrosusedskih odnosa na Balkanu. Verujem da ova istorijska poseta označava novo poglavlje izgradnje dobrih odnosa na zdravim osnovama između dva naroda.Slobodan Petrović, vicepremijer Kosova propuštena šansaŽao mi je što je prilikom posete predsednika vlade Albanije Srbiji propuštena šansa da se promoviše nešto novo što će unaprediti odnose Beograda i Tirane, a time i u celom regionu. Želeli smo da to bude prekretnica koja će u celom regionu omogućiti bolji život.Milorad Dodik, predsednik RS odmah bih tražio da napusti zemljuNema sumnje da je nediplomatska i nedržavnička provokacija albanskog premijera, gde je ugošćen na najvišem nivou, bila povod da bude proglašen za personu non grata u Srbiji. Ja bih u sličnoj situaciji odmah tražio da napusti zemlju.

Neprijatan slučajALBANAC BACIO CRNO MASTILO NA RAMIN LIKUoči dolaska Edija Rame nepoznati mladić bacio je kesu s crnom farbom na bilbord s likom albanskog premijera. Policija je, prema saznanjima Kurira, uspela da ga uhvati i ustanovila da je reč o mladiću albanske nacionalnost. Bilborde s porukom „Dobro došao, premijeru“ i Raminom fotografijom postavila je opština Preševo. Funkcioneri opštine Preševo dočekali su Ramu s crvenim tepihom.Pretnja celom regionuRAMA POZDRAVIO EKSTREMISTE SA ZASTAVOM VELIKE ALBANIJEPo prelasku administrativnog prelaza Končulj, albanski premijer Edi Rama zastao je kako bi pozdravio grupo Albanaca koji su nosili zastavu sa mapom „Velike Albanije“ i uzvikivali „Velika Albanija“. Zbog iste takve zastave je i prekinuta fudbalska utakmica Srbija - Albanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track