NEKADAŠNJI PREDSTAVNIK UN NA KIM: Nezamislivo je da je Oliver Ivanović nekoga ubio
Foto: Fonet/Ljiljana Stanojević

Galuči smatra da je lider SDP žrtveno jagnje

NEKADAŠNJI PREDSTAVNIK UN NA KIM: Nezamislivo je da je Oliver Ivanović nekoga ubio

Politika -
Nezamislivo je da je Oliver Ivanović naređivao da se neko ubije ili da je učestvovao u bilo kakvim akcijama te vrste.To je istakao Džerard Galuči, nekadašnji američki diplomata i predstavnik UN na Kosovu i Metohiji od 2005. do 2008. godine.

On je na taj način reagovao na nedavnu predsudu međunarodnog veća na KiM koje je lidera GI SDP Olivera Ivanovića osudilo na devet godina zatvora zbog ratnih zločina, iako na suđenju nisu izneti takvi dokazi.

“Kada sam sarađivao sa Oliverom, on je konstantno radio na tome da se uspostavi mir i kompromis između Srba i Albanaca. On je video potencijal između juga i severa, potencijal da se zajedno radi na zajedničkom interesu. Teško mi je da zamislim da on naređuje da se neko ubije ili da učestvuje u bilo kakvim akcijama te vrste. Ivanović je hrabar i pragmatičan, zbog toga nije uvek bio popularan u svojoj zajednici i ponekad je bio na meti Srba“, naveo je Galuči.

Nekadašnji diplomata ističe da je Ivanović žrtveno jagnje svih strana uključenih u događaje na KiM.

“Ivanović je bio lakša meta od lokalnih radikalnih lidera, kada bi oni bili uhapšeni, na ulicama bi se našlo hiljade ljudi, dok je za Olivera izašla šačica ljudi. Beograd je takođe želeo, izgleda da i dalje želi, da se Oliver skine sa scene. Srpska Vlada želi više nego išta da se približi Evropskoj uniji, a kosovske Srbe vidi kao nepotrebne, ali i koristi ih kao štap kojim udara ka Prištini. Navodno je Beograd sugerisao međunarodnim istražiteljima da “uzmu“ Ivanovića kada su oni tražili “glavu jednog kosovskog Srbina“, istakao je Galuči.

Pita se i kako je međunarodna zajednica dozvolila takvo postupanje prema Ivanoviću.

“Teško je razumeti zašto su SAD i pametniji Evropljani dozvolili Euleksu da baci Olivera kroz prozor. Amerikanci znaju da predaja Kosova Albancima nije donela željene rezultate, a potencijalna Zajednica srpskih opština bi bila jedini način za obezbeđivanje života na multietničkom Kosovu. Međunarodna zajednica treba da radi sa Oliverom, a ne da ga zatvara. Tu ključnu ulogu imaju SAD, Evropljani su nemarni“, dodao je Galuči.

Prema njegovim rečima, Amerikanci više vole lidere koji nisu pravi lideri.

“Dugo vremena podržavaju Hašima Tačija, koji predstavlja osrednjost u svom najizraženijem obliku, za razliku od sposobnijeg i pragmatičnijeg Ramuša Haradinaja, koji koketira sa radikalnim strujama jer mu SAD i EU prete hapšenjem. Mogu da se kladim da bi Ramuš i Oliver mogli da rade zajedno“, zaključio je Galuči.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track