NEMAČKI AMBASADOR KATEGORIČAN: Ramine izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova beskorisne!
Foto: Marina Lopicic

Hajnc Vilhelm na FPN

NEMAČKI AMBASADOR KATEGORIČAN: Ramine izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova beskorisne!

Politika -
Dovođenje u pitanje granica na zapadnom Balkanu nije prihvatljivo, ali je to tema koja je stalno prisutna, ukazao je on

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je danas da dovođenje u pitanje granica na zapadnom Balkanu nije prihvatljivo.

Vilhelm je, odgovarajuć na pitanja studenata Fakulteta političkih nauka o izjavi albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, rekao da ta izjava "ni od koga u EU nije ocenjena korisnom".

Nemački ambasador je podsetio da je i portparol Evropske komisije kritikovala izjavu i da je sam premijer Rama povukao, odnosno relativizovao.

"Dovođenje u pitanje granica na zapadnom Balkanu nije prihvatljivo, ali je to tema koja je stalno prisutna", ukazao je on.

Što se dijaloga Beograda i Prištine tiče, Vilhelm je kazao da nije uključen u njih, i da smatra da obe strane treba da budu spremne na ustupke.

"Ne mogu reći koja je strana do sada napravila veće ustupke. To su teški pregovori. Polazim od toga da i kosovska vlada ima interes da se dogovori što pre primene", zaključio je nemački ambasador.

Podsetimo, albanski premijer Edi Rama ponovio je da će se Albanija i Kosovo ujediniti.

"Rekao sam da je ujedinjenje za nas nešto neizbežno i neupitno i dogodiće se na putu ka Evropi, kako ja smatram”, rekao je Rama u intervjuu TV Skaj njuz Arabija.

Ali, kazao je albanski premijer, moguće je da se to dogodi i na drugi način, ukoliko se Evropa ne umeša u strateske kalkulacije balkanskih država i promenu izgleda Balkana.

Identičnu izjavu Rama je dao nedavno prilikom boravka u Ulcinju u zajedničkom intervjuu sa kosovskim zamenikom premijera Hašimom Tačijem za TV Kljan Kosova. Rama je tada upozorio da će se njegova država i Kosovo “ujediniti na klasičan način” ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track