NEMAČKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Islamska država teroriste regrutuje na Kosovu
Foto: Rojters

Činjenice iznete u TV emisiji Fakt

NEMAČKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Islamska država teroriste regrutuje na Kosovu

Politika -
Islamska država, kako se navodi, vrbuje preko propagandnih video-zapisa na albanskom i bosanskom jeziku, pre svega, na Kosovu i poziva na terorističke napade

BERLIN - Teroristička organizacija Islamska država smatra Balkan kao važanu oblast za regrutovanje svojih boraca i vrbuje teroriste, pre svega, na Kosovu, objavljeno je u emisiji FAKT nemačke televizije ARD.

Islamska država, kako se navodi, vrbuje preko propagandnih video-zapisa na albanskom i bosanskom jeziku, pre svega, na Kosovu i poziva na terorističke napade.

Ekspert za jugoistočnu Evropu profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gacu, smatra da te video-poruke nisu upućene samo muslimanima na Balkanu, već i onim koji su sa tog područja došli u zapadnu Evropu.

Pošto mnogi od tih ljudi ne znaju arapski jezik, zato su video-zapisi napravljeni na albanskom ili bosanskom jeziku jedan važan instrument za regrutaciju, smatra ovaj profesor, a prenose nemački mediji danas.

Kosovo u međuvremenu važi kao važna baza Islamske države i brojni njihovi borci potiču odatle, gde vlada ogromna nezaposlenost, smatra taj ekspert.

Mediji prenose da je Balkan interesantna oblasti i za nemačku islamističku scenu i navode da su nemački salafisti skupljali novac za bosansko selo Gornja Maoča, za koje se kaže da važi kao važan centar za vrbovanje Islamske države, prenose mediji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track