NENAD N. STEFANOVIĆ: Dobro sam poznavao Đinđića, mesto mu je pored Mihaila na Trgu Republike!
Foto: Printskrin

Ubijeni premijer zaslužuje dostojan spomenik u Beogradu

NENAD N. STEFANOVIĆ: Dobro sam poznavao Đinđića, mesto mu je pored Mihaila na Trgu Republike!

Politika -

Nenad Novak Stefanović, novinar, pisac i nekadašnji šef informativne službe Demokratske stranke, reagujući na najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će podići spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću na 15. godišnjicu atentata, ističe da su polemike u javnosti nepotrebne, jer je od suštinske važnosti da takav trag ostane u prestonici.

Stefanović objašnjava da spomenik Đinđiću već postoji, u Prokuplju, rodnom mestu oca ubijenog premijera, ali da nije onakav kakvim ga je on zamišljao.

"Ja sam Zorana Đinđića dobro poznavao, nije to spomenik kakav je on bio. Ja spomenik njemu ne mogu da zamislim, na primer, u bronzi. On mora biti moderan, od modernih materijala, specijalno, hologramski osvetljen, futuristički", priča Stefanović.

On dodaje da je, prema njegovom mišljenju, idealno mesto za spomenik upravo Trg Republike u Beogradu.

"Trebalo bi ga postaviti tačno prekoputa spomenika knezu Mihailu, jer su njih dvojica bili najveći reformatori Srbije, a i stradali su na isti način - u atentatima. Oni su pokrenuli neke stvari, bili idealisti. Upravo takav je bio i pokojni Đinđić - idealista, čovek budućnosti", precizirao je Stefanović za Pink.

Da podsetimo, izvor Kurira iz gradske vlasti otkrio je da će na sledećoj sednici Skupštine grada u junu biti formiran odbor za podizanje spomenika, koji će doneti odluku o tačnom mestu i raspisati međunarodni konkurs koji će trajati šest meseci.

"Rekonstrukcija Vasine ulice će u međuvremenu biti završena, biće urađen trg, a spomenik će biti podignut na sredini, između Filozofskog fakulteta, Rektorata i Studentskog trga broj 10, gde je Đinđić živeo. Pošto je i sam bio modernista, i rešenje za spomenik verovatno će biti u modernom duhu", zaključio je naš sagovornik.

(M.J.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja