NENAD POPOVIĆ SNP U BRATUNCU: Sećanjem na žrtve sprečavamo nove genocide nad Srbima
Foto: SNP

Pomen stradalim srpskim civilima i borcima u Podrinju

NENAD POPOVIĆ SNP U BRATUNCU: Sećanjem na žrtve sprečavamo nove genocide nad Srbima

Politika -

BRATUNAC - Poštujmo svoje žrtve zbog budućnosti naše dece, jer ako ne govorimo o našim žrtvama, rizikujemo da nam se ponove stradanja, rekao je lider Srpske narodne partije Nenad Popović, posle polaganja venca na Spomen krst na gradskom groblju u Bratuncu, tokom obeležavanja godišnjice velikog stradanja podrinjskih Srba u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine.

On je još i dodao:

- Sećanja na užasne zločine nad Srbima u Bratuncu i okolnim selima, koji su uglavnom činjeni na pravoslavne, hrišćanske praznike, moraju postati deo ne samo našeg kolektivnog pamćenja, već i sećanja čitave Evrope, zato što su upravo na ovom području činjeni zločini džihadista koji su sada pretnja čitavom svetu, rekao je Nenad Popović.

– Moramo da učimo našu decu da su Srbi narod nad kojim je u 20. veku izvršen višestruki genocid, jer samo tako možemo da se zaštitimo od novih stradanja. Opstanak Republike Srpske je garancija da se stradanja Srba na ovim prostorima više nikada neće ponoviti. Zato je sigurna budućnost Republike Srpske uslov da nam se ne ponovi stradalna prošlost – naglasio je Popović, istakavši da su pokušaji ukidanja srpske države zapadno od Drine, namera da Srbi ostanu bez institucionalne zaštite, čime bi postali laka meta novih zločina.

Popović je rekao da Republika Srbija i srpski narod to nikada neće dozvoliti, jer nas žrtve podrinjskih Srba opominju da budemo jedinstveni, odlučni i beskompromisni u odbrani nacionalnih interesa.

Foto: SNP

On je poručio da Srbija treba da uči od Izraela kako se odaje pošta svojim žrtvama i kako one nikada ne smeju da budu zaboravljene.

Popović je podsetio da Izrael uči svoju decu od rođenja da su narod koji je preživeo holokaust.

- Zato su Izraelci tako homogeni kao narod, jer učeći decu njihovoj istoriji, oni od detinjstva čuvaju bezbednost svoje nacije, ne dozvoljavajući da im se dogodi da ponovo budu žrtve genocida – naglasio je predsednik SNP.

– Nad Srbima i Jevrejima je tokom Drugog svetskog rata počinjen genocid, ali Srbi početkom devedesetih godina prošlog veka, za razliku od naših prijatelja Jevreja, nisu naučili lekciju iz istorije. Nevine žrtve nad čijim senima se klanjam, opominju čitav naš narod da se konačno okane zabluda o lažnom zajedništvu u kojem se nedoklani Srbi ponovo proglašavaju za dželate, dok su oni pravi dželati, ostali nekažnjeni – rekao je Popović.

Foto: SNP

– Na veliki hrišćanski praznik Petrovdan, kada su počinjeni zločini nad pravoslavnim Srbima, nije se verovalo da je ovde pokrenuta spirala terorizma, protiv koga se danas bori čitav svet – zaključio je Popović.

Parastos žrtvama u Bratuncu služio je vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa sveštenicima a komemorativnom skupu prisustvovao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacija ambasade Ruske Federacije u Republici Srpskoj kao i brojna udruženja i potomci stradalih Srba.

(Foto: SNP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track