NENAD POPOVIĆ SNP: Vlada Srbije da hitno formira radno telo za zaštitu Srba u Crnoj Gori
Foto: Dragana Udovičić

Najugroženija etnička zajednica u Evropi

NENAD POPOVIĆ SNP: Vlada Srbije da hitno formira radno telo za zaštitu Srba u Crnoj Gori

Politika -

BEOGRAD - Pozivam Vladu Republike Srbije da hitno formira specijalno radno telo koje bi se bavilo zaštitom prava Srba u Crnoj Gori koji su danas najugroženija etnička zajednica u Evropi.

Zadatak tog radnog tela bi bio da internacionalizuje pitanje grubog kršenja prava i sloboda srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i da koordiniše akcije Vlade Republike Srbije i svih njenih institucija u pravcu odbrane interesa i prava srpske zajednice u Crnoj Gori.

Kriminalni režim Mila Đukanovića sprovodi identitetski genocid i pravno i fizičko nasilje nad Srbima u Crnoj Gori.

Represivnim metodama koje nisu viđene u Evropi u 21. veku, režim u Podgorici guši prava Srba na slobodno izražavanje, zabranjuje srpski jezik i ćirilično pismo i sprovodi najteže nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom, koju nepriznati crnogorski crkveni zvaničnici, po nalogu Đukanovićevog režima, optužuju da je teroristička organizacija. Pitam se kakva bi bila reakcija međunarodne zajednice kada bi neko u Beogradu bilo koju versku zajednicu optužio za terorizam.

Iako srpski narod u Crnoj Gori čini više od trećine tamošnjeg stanovništva, on je potpuno nacionalno i politički obespravljen, njegov ustavno-pravni status je nepriznat, dok se srpski politički lideri hapse, a njihove porodice izlažu najgorim vidovima pretnji i zastrašivanja.

Krajnje je vreme da zvanični Beograd prestane da igra ulogu nezainteresovanog posmatrača događaja u Crnoj Gori, već da ispuni svoju ustavnu obavezu i preduzme energične korake kako bi se srpski narod u Crnoj Gori zaštitio od identitetskog i fizičkog progona koji nad njim sprovodi režim Mila Đukanovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track